Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste
Stai! Tu nu știai să faci paste? Băi, spre surprinderea tuturor sau a nimănui, niciodată nu mi-a trecut prin cap să îmi fac singur pastele. Știam că aluatul trebuie ținut câteva ore în frigider așa că mi-a fost greu să îmi planific foamea pentru mai încolo. Mai întotdeauna a fost relativ spontan când m-am apucat să gătesc ceva.
Dar cum ziceam în titlu, marți am fost să învăț cum se fac pastele de la un Chef cu ceva experiență în zona asta. Primul și cel mai important lucru e că oricât de mult te-ai chinui să faci pastele ca la un restaurant cu specific, cum e Aperto de exemplu, o să eșuezi. Faina din comerț este diferită de făina pe care o folosesc Cefii: faină semolina obținută dintr-un grâu mai dur.
Acum că am trecut peste aspectul ăsta, rețeta de aluat de paste e destul de simplă: 6 ouă la kilogramul de faină și nițică apă după ochi așa. Amesteci în mixerul hipstăresc preț de un sfert de oră și apoi bagi la frigider vreo 2 ore. După, poți să începi să o frămânți și să o întinzi - tot cu mixerul hipstăresc din poze. Proces care este extrem de simplu când ai un instrument special gândit pentru asta.
Totul pleacă de la o foaie de lasagna pe care o dai odată, de două ori prin dimensiunea 1 ca apoi să o subțiezi la dimensiunea 5. Nu știu ce înseamnă asta în mm, dar foaia rezultată este una suficient de subțire cât să se rupă cu ușurință dacă nu ai grijă când o manevrezi.
Ulterior foaia se trece printr-o formă specifică tipului de paste pe care dorești să îl faci și cam asta e tot. Extrem de simplu, dar îți răpește câteva ore din viață. Acasă Cheful spunea că poți să ții aluatul pregătit înainte cam 48 de ore în frigider la sub 4 grade fără să riști o salmonela de la ouăle crude.
Fiertul pastelor a fost relativ ușor și tot timpul le-a făcut puțin under așa ca apoi să le mai perpelească nițel în tigaie cât să fie ce trebuie. Șocul termic, adică mai pe românește băgatul pastelor fierbinți sub apă rece, nu îl recomanda și am uitat de ce exact. Eu făceam asta pentru a nu se lipi, el văd că a dat cu niște ulei de măsline pentru a rezolva problema asta. Așa se fură secretele în bucătărie.
Rezultatul a fost unul gustos care a hrănit cu succes 20 de guri flămânde care preț de 10-12 minute au tăcut la unison. Greu cu evenimentele astea unde îți faci singur de mâncare.
Ar trebui să zic ceva despre restaurant, dar nu prea am ce. Arată bine. Mi-a plăcut că se joacă foarte mult cu albul și negrul. Ca este spațios și că are 4 stații de open cooking, că rose-ul casei a fost bunicel, dar mai mult nu știu ce aș putea zice pentru că în afară de pastele gătite de noi și un platou rece n-am gustat.
Pastele le recomand și probabil or să fie mai bune atunci când Cheful nu are pe cap o mână de bloggeri băgăreți - dovadă stau și toate review-urile pozitive de pe Facebook (98.7% dintre ele fiind de 5 stele). Cert e că este un loc de vizitat dacă aveți drum prin București Mall mai ales că prețurile sunt rezonabile: penne quatro formaggi 26 de lei, pizza 26 de lei și bere Primator la draft mic de 0.33 cu 11 lei.
Închei cu un fun fact pe care probabil o să îi coste niște bănuți dacă vor să îl remedieze: au scris Primator greșit în meniu. Lui Kafka tocmai i-a dat cu sughiț vestea asta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu