Treceți la conținutul principal

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste


Stai! Tu nu știai să faci paste? Băi, spre surprinderea tuturor sau a nimănui, niciodată nu mi-a trecut prin cap să îmi fac singur pastele. Știam că aluatul trebuie ținut câteva ore în frigider așa că mi-a fost greu să îmi planific foamea pentru mai încolo. Mai întotdeauna a fost relativ spontan când m-am apucat să gătesc ceva.

Dar cum ziceam în titlu, marți am fost să învăț cum se fac pastele de la un Chef cu ceva experiență în zona asta. Primul și cel mai important lucru e că oricât de mult te-ai chinui să faci pastele ca la un restaurant cu specific, cum e Aperto de exemplu, o să eșuezi. Faina din comerț este diferită de făina pe care o folosesc Cefii: faină semolina obținută dintr-un grâu mai dur.


Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Acum că am trecut peste aspectul ăsta, rețeta de aluat de paste e destul de simplă: 6 ouă la kilogramul de faină și nițică apă după ochi așa. Amesteci în mixerul hipstăresc preț de un sfert de oră și apoi bagi la frigider vreo 2 ore. După, poți să începi să o frămânți și să o întinzi - tot cu mixerul hipstăresc din poze. Proces care este extrem de simplu când ai un instrument special gândit pentru asta.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Totul pleacă de la o foaie de lasagna pe care o dai odată, de două ori prin dimensiunea 1 ca apoi să o subțiezi la dimensiunea 5. Nu știu ce înseamnă asta în mm, dar foaia rezultată este una suficient de subțire cât să se rupă cu ușurință dacă nu ai grijă când o manevrezi.

Ulterior foaia se trece printr-o formă specifică tipului de paste pe care dorești să îl faci și cam asta e tot. Extrem de simplu, dar îți răpește câteva ore din viață. Acasă Cheful spunea că poți să ții aluatul pregătit înainte cam 48 de ore în frigider la sub 4 grade fără să riști o salmonela de la ouăle crude.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Fiertul pastelor a fost relativ ușor și tot timpul le-a făcut puțin under așa ca apoi să le mai perpelească nițel în tigaie cât să fie ce trebuie. Șocul termic, adică mai pe românește băgatul pastelor fierbinți sub apă rece, nu îl recomanda și am uitat de ce exact. Eu făceam asta pentru a nu se lipi, el văd că a dat cu niște ulei de măsline pentru a rezolva problema asta. Așa se fură secretele în bucătărie.

Marți am fost la Resto Aperto să învăț să fac paste

Rezultatul a fost unul gustos care a hrănit cu succes 20 de guri flămânde care preț de 10-12 minute au tăcut la unison. Greu cu evenimentele astea unde îți faci singur de mâncare.

Ar trebui să zic ceva despre restaurant, dar nu prea am ce. Arată bine. Mi-a plăcut că se joacă foarte mult cu albul și negrul. Ca este spațios și că are 4 stații de open cooking, că rose-ul casei a fost bunicel, dar mai mult nu știu ce aș putea zice pentru că în afară de pastele gătite de noi și un platou rece n-am gustat.

Pastele le recomand și probabil or să fie mai bune atunci când Cheful nu are pe cap o mână de bloggeri băgăreți - dovadă stau și toate review-urile pozitive de pe Facebook (98.7% dintre ele fiind de 5 stele). Cert e că este un loc de vizitat dacă aveți drum prin București Mall mai ales că prețurile sunt rezonabile: penne quatro formaggi 26 de lei, pizza 26 de lei și bere Primator la draft mic de 0.33 cu 11 lei.

Închei cu un fun fact pe care probabil o să îi coste niște bănuți dacă vor să îl remedieze: au scris Primator greșit în meniu. Lui Kafka tocmai i-a dat cu sughiț vestea asta.

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Opinie nepopulară legată de mersul la vot

Problema asta cu îndemnurile de a ieși la vot stă în faptul că se fac între ăia care oricum ies la vot.

- Ieși la vot pentru că zeci de motive pertinente! - Da! Ce bine ai zis-o, ia-ți like-ul bine meritat. Ne vedem la vot.  - Ce mișto, uite câte like-uri am și oameni care zic că vin la vot. Sigur de data asta o să fie altfel. 
Doar că nu e. 
Se va ieși la vot ca și până acum. 
Până la ora zece deja au votat jumătate dintre morții satelor românești și aproape toți ăia care încă sunt în viață. La ora 13 avem deja primele sondaje care prevestesc nepăsarea ăstora de pe comercial. 
Dar cum se poate așa? Doar am dat cu toții like și share. 
Nu chiar.  Prințesa de pe Instagram n-a promis nimic de gen, nici măcar într-un story. Dani Mocanu era prea preocupat să mai cumpere 2-3 uniforme de mascați pentru următorul său hitJumătate din ăia de 18-19 ani n-au timp pentru că trebuie să facă un videouri în care să numere greșelile noii piese 5Gang. Studenții sunt prea mahmuri după o seară de pomină în …

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Nu mai donați căcaturi!

Pe bune.

Dacă nu puteți să îl mai puteți purta voi nu înseamnă că cineva mai sărac îl va purta cu mândrie.

Nu mai umiliți săracii cu haine rupte care au trecut de mult de vremea în care puteau să devină cu mândrie cârpe de șters pe jos.

Donatul e despre lucruri de care nu mai ai nevoie nu despre lucruri pe care ai vrea să le arunci.

Destul de rezonabil, nu?

Acum vreo săptămână eram la deschiderea The Empty Shop, un magazin temporar din Promenada unde poți dona hainele de care nu mai nevoie, și printre discursurile interminabile și opulența gratuită pentru un astfel de eveniment, cineva de la Crucea Roși a amintit așa în treacăt că lucrurile pe care le donăm ar trebui să fie cât de cât de calitate.

Vă dați seama cât de gravă este situația dacă la un eveniment privat cineva a simțit să zică asta pe scenă?

În altă ordine de idei, mai poți până pe 19 mai să donezi hainele pe care nu le mai porți/vrei la Empty Shop.