Cum mi-am făcut o consolă de jocuri retro cu 462 RON
Cumva m-am ferit să scriu postarea asta imediat ce am terminat de construit pentru că e într-o zonă gri de legalitate având în vedere că folosește niște jocuri pe care nu le-am plătit producătorului în trecut și pe care oricum nu pot să le cumpăr acum. Excepție fac o duzină-două de jocuri de la Nintendo care pe mine oricum niciodată nu m-au atras.
Povestea începe prin toamnă când i-am luat unui prieten o consolă NES Classic Edition. Super cadou și super idee, păcat că după n-am mai reușit să o găsesc să îmi iau și eu. Am stat luni de zile cu ea în favorite pe emag în ideea că o să mă notifice că e iar în stoc. S-ar părea că pe moment au renunțat să o mai producă.
Dar microbul era deja în mine și într-o dimineață de ianuarie zic că acum e momentul să îmi fac cadou de ziua mea o clonă chinezească. M-am uitat la niște review-uri și totul părea să fie ok. Găsisem una ieftinache pe emag și eram aproape să o comand când un gigel zice într-un clip random de pe YouTube că decât o clonă mai bine un raspberry pi cu retropie. Ce?
Nu intru în prea multe detalii pentru că ne apucă dimineața dacă mă apuc să explic. Pe scurt cam așa stă treaba. Raspberry Pi 3 e un mini calculator folosit de diferiți amatori la tot felul de proiecte de robotică. Retropie este un sistem de operare care emulează o grămadă de sisteme de gaming din anii 70-80. Le pui cap la cap și ai o super consolă retro cu mii de jocuri.
Cap la cap-ul ăsta poate să fie problematic dacă te apuci să configurezi singur tot, dar dacă iei o imagine de pe net și o pui pe un micro sd bootabil poți să ai o consolă retro în doar 10 minute. Serios. Atât îți ia pui raspberry-ul în carcasă, să îi pui niște radiatoare, să bagi sd card-ul cu imaginea, să conectezi totul la televizor și să pornești un joc.
Zece minute ăsta e cu asterix pentru că în prealabil trebuia să downloadezi 2 programe (SD Card Formatter și Win32DiskImager) și o imagine de Retropie de pe Arcade Punks de câțiva GB (32 în cazul meu) pe care ulterior să o pui pe card. Aici în funcție card reader și internet, mai sunt lejer câteva ore de adăugat. Elegant.
Singura chestie care mai poate să îți dea bătaie de cap e că imaginea nu se potrivește pe cardul tau pentru că ăla care a făcut-o avea un card unde un giga are 1024 mega și nu 1000 mega ca al tău, iar diferența aia de câțiva mega e suficient cât să îți scoată peri albi. Eu am scăpat de asta luându-mi un Sandisk - brand popular printre gigeii care fac imagini de Retropie.
În titlu am zis 462 de lei, dar puteam să ies mult mai ieftin pentru ca a trebuit să îmi cumpăr încă un controler de xbox360, un micro sd card pentru că nu aveam niciunul în casă și un cablu HDMI. Toate astea au fost în jur de 245 RON. Raspberry-ul cu carcasă și radiatoare a fost 215 RON de la importatorul oficial pentru că la emag era o țâră mai scump.
Conectarea controalelor este iar o chestie extrem de ușoară, în cazul meu. Aveam unul de la Xbox360, am mai luat unul și un adaptor wireless care te lasă să le folosești și pe PC, am băgat adaptorul în raspberry și gata.
În loc de concluzie pot spune doar astea trei lucruri. Am dat de niște jocuri de ATARI care au stors toată nostalgia din mine. Mi-am găsit Xmen-ul pe care îl jucam la arcade-ul de la metrou acum 25 de ani, iar vineri de ziua mea s-a jucat golf până la 2 dimineața. #preabine
Mi se pare geniala ideea.
RăspundețiȘtergereAlimentarea pentru Raspberry se poate face si prin priza auto? Ca as incerca sa fac treaba asta, dar pentru montare in masina, sa aiba cel mic ocupatie la drumurile lungi.
Conectat la o tetiera cu display ar functiona minunat.
Te deranjeaza daca te contactez privitor la partea se soft?
Multumesc!
Hei, Se poate face și prin baterie externă de telefon. Îți trebuie un micro usb care scoată 5 volți cu 2 amperi - adică fast charging. Un display de raspberry pi e vreo 7-900 ron și cred că va trebui să confecționezi tu o carcasă - posibil să existe, n-am studiat problema. Sigur. Poți să mă contactezi. nihasa la gmail.
RăspundețiȘtergerePui un link cu imaginea propriu-zisa?
RăspundețiȘtergere