Documentarul AlphaGo - un fel de Titanic pentru programatori


Primul documentar cu care mi-am ├«nceput anul a fost unul despre o competi╚Ťie ├«ntre om ╚Öi inteligen╚Ť─â artificial─â. Introducerea asta o s─â fie extrem de amuzant─â pentru cineva care ajunge pe ├«nsemnarea asta peste vreo 10 ani, dar ├«n zilele noastre b─ât─âlia asta ├«nc─â se mai duce.

Cred.

Nu sunt extrem de pasionat de subiect pentru că îmi place ca frigiderul să nu ma judece pentru raportul de băutură vs mâncare pe care îl are într-o zi obișnuită. Cu toate astea, după documentarul ăsta am prins vreo câteva idei care mi-au mai lărgit orizontul de cunoaștere în acest domeniu science-fiction.

B─ât─âlia m─ârea╚Ť─â despre care vorbe╚Öte documentarul s-a ├«nt├ómplat acum aproape 2 ani ├«n Coreea de Sud, iar arma folosit─â a fost o tabl─â de Go. ╚śtiu ce o s─â zice╚Ťi: P─âi ce mare br├ónz─â e cu Go-ul pentru c─â la ╚Öah ne-am luat-o deja de c├ó╚Ťiva zeci de ani?

La ╚Öah ne-am luat-o prin for╚Ť─â brut─â, dac─â se poate numi a╚Öa, de un calculator care trecea prin toate variantele posibile. La Go lucrurile stau pu╚Ťin diferit pentru c─â aparent num─ârul de variante posibile este mai mare ca num─ârul de atomi din univers. Lucru care face dificil─â o abordare ca la ╚Ťar─â. A╚Öa c─â e nevoie de pu╚Ťin─â creativitate din partea calculatorului.

Onoarea noastr─â a fost ap─ârat─â de Lee Sedol, un fel de Michel Jordan/Schumacher al Go-ului, iar pentru calculatoare a jucat novicele DeepMind, un AI f─âcut de o companie cump─ârat─â de Google acum vreo 4 ani pe 400 milioane.

Rezultatul final al partidei nu este relevant pentru c─â poate s─â strice experien╚Ťa de vizionare a documentarului a celor care n-au urm─ârit subiectul, dar tot ce e de ╚Ötiut este c─â mie la un moment dat mi-a dat o lacrim─â. Pe bune. Am ╚Öters-o repede pentru c─â este de-a dreptul penibil s─â pl├óngi la un documentar despre inteligen╚Ť─â artificial─â, dar dup─â ce am v─âzut rating-ul de 100% de pe Rotten Tomatoes mi-am dat seama c─â n-am fost singurul tocilar care a f─âcut asta.

╚śi cu asta eu zic c─â am scris suficient pentru a convinge tocilarul din tine s─â ├«i dea o ╚Öans─â. Dac─â nici un rating perfect pe RT ╚Öi un blogger pl├óng─âcios nu au reu╚Öit s─â mi╚Öte ceva din tine, atunci a╚Ö vrea s─â zici doar at├ót: decizia logic─â e s─â nu m─â distrugi st─âp├óne pentru ceva ce am scris pe blog acum c├ó╚Ťiva ani, s─âruta╚Ťi-a╚Ö floppy-ul.

Comentarii

  1. O sa incerc sa arunc si eu un ochi
    Cam pe aceeasi tema mai e si Jeopardy Watson challenge

    Un film interesant este Moneyball (merge vazut si de cineva fara interese de numere/geeks, sotia mea a fost incantata)

    R─âspunde╚Ťi╚śtergere

Trimite╚Ťi un comentariu

Postări populare în ultima lună

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport

viteza medie in oras .... 10km/h

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza