Treceți la conținutul principal

Fântâna de mici pentru că în viață e bine să te mai și distrezi



Inițial nu doream să scriu despre asta, dar am văzut la Radu două comentarii care sunt cumva chintesența tradiționalismului românesc referitor la cum ar trebui să fie o nuntă. Ai acolo frumos o listă pe care trebuie să o bifezi ca să fie bine, iar dacă te abați cât de puțin de la lista respectivă riști să ai pe cineva care automat o să comenteze ceva.

La nunta noastră am vrut să ne abatem de la niște ritualuri în care nu ne regăseam - unul dintre ele fiind numărul exagerat de feluri de mâncare care te încătușează pe scaun cu orele, iar altul fiind lipsa asta de personalizare a unui eveniment major din viață. Dacă pe primul l-am rezolvat ușor cu un bufet suedez cu de toate pentru toți, al doilea a fost puțin mai dificil de implementat.

Dificil, dar nu imposibil.

Daria și-a pus amprenta prin desenarea meniurilor, table mat-urilor, mărturiilor și a numerelor de pe mese, iar eu prin asamblarea și executarea a 8-ei minuni a lumii: fântâna de mici. Deja simt așa niște sprâncene ridicate undeva acolo prin spate. Mici la nuntă? Ești țăran sau ce?

Știu, știu. M-am lovit de chestia asta când căutam o grădină pentru nuntă: noi suntem prea cool ca să facem niște amărâți de mici. De parcă orice terchea-berchea poate să ducă sfântul mic la rang de artă. Tot elitismul spre bine pentru că într-un final am ajuns într-un loc care s-a amuzat teribil când le-am zis ideea mea cu fântâna de mici și au zis ar fi onorați să ajute la realizarea acestei premiere.

Ideea asta o am în cap de vreo 4-5-6-7-naiba-știe-câți-ani când am fost la nuntă cu o fântână de ciocolată și idiotul din mine s-a întrebat dacă nu s-ar putea înlocui ciocolata cu muștar. Ei bine, se poate și este extrem de ușor.

Dacă o iei pe calea inginerească, ciocolata topită este cam de vreo 3 ori mai puțin viscoasă ca muștarul și cumva acesta ar trebui diluat corespunzător pentru a remedia asta, dar în practică lucrurile stau semnificativ mai simplu: raportul corect e undeva la 2:1 între muștar și apă. Am descoperit asta în ultima zi înainte de nuntă din prima - muștar la tub, golit tubul, pus cam jumătate de tub cu apă și apoi amestecat totul într-o oală cu o furculiță.

Ce se vede mai sus în filmuleț este puțin mai dens decât îmi ieșise mie acasă, dar lucrul ăsta nici n-a mai contant odată ce s-a pornit minunea la nuntă. M-am simțit ca un copil în dimineața de Crăciun și asta doar pentru că m-am abătut de la tradiționalismul ăsta recent.

Zic recent pentru că acum 30+ ani îmi spunea bucătarul de la restaurant se obișnuia roaba cu mici la evenimente de gen. Roabă cu mici? Iei o roabă, o curați frumos, o umpli cu mici și peste arunci o lopată cu muștar. #opulență optzecistă.

Dar am luat-o puțin pe arătură. Ideea e destul de simplă: fă ce dorești la nunta ta și evenimentul o să fie doar obositor, nu și stresant. Asta plus un sfat pe care l-am primit recent: nu fiți proști amândoi în același timp. Par sfaturi decente de viață.

Comentarii

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

E 2019 și nu mai poți să faci conținut video prost

Nu zic că nu este ok să fii călcat de propria mașină pe muzica lui Drake sau să mănânci detergent, dar producția video a acestor experiențe trebuie să fie la un anumit nivel calitativ minim: iluminare bună, calitate HD, sunet decent, filmare stabilizată și un minim de editare/colorare.

Duse sunt zilele alea când putea să o arzi spartan cu un telefon, o filmare tremurată, sunet de canal și pixeli pe ecran aproape cât capul tău. Îmi pare rău. E 2019 și ștacheta a fost ridicată foarte sus de producătorii de conținut video din afară. Mai toate canalele serioase de tech filmează 8K cu RED-uri pentru a avea un conținut relevant din punct de vedere calitativ cât mai mult timp.

Pentru că degeaba ai tu cel mai informativ/distractiv video din lume dacă îmi sângerează ochii când mă uit la el. Și cumva oamenii și-au dat seama că dacă tot investesc timp în a crea conținut video, atunci trebuie să se asigure că acesta să aibă o durată de viață cât mai lungă.

Scriu rândurile astea ca urmare a unei …