Treceți la conținutul principal

Fântâna de mici pentru că în viață e bine să te mai și distrezi



Inițial nu doream să scriu despre asta, dar am văzut la Radu două comentarii care sunt cumva chintesența tradiționalismului românesc referitor la cum ar trebui să fie o nuntă. Ai acolo frumos o listă pe care trebuie să o bifezi ca să fie bine, iar dacă te abați cât de puțin de la lista respectivă riști să ai pe cineva care automat o să comenteze ceva.

La nunta noastră am vrut să ne abatem de la niște ritualuri în care nu ne regăseam - unul dintre ele fiind numărul exagerat de feluri de mâncare care te încătușează pe scaun cu orele, iar altul fiind lipsa asta de personalizare a unui eveniment major din viață. Dacă pe primul l-am rezolvat ușor cu un bufet suedez cu de toate pentru toți, al doilea a fost puțin mai dificil de implementat.

Dificil, dar nu imposibil.

Daria și-a pus amprenta prin desenarea meniurilor, table mat-urilor, mărturiilor și a numerelor de pe mese, iar eu prin asamblarea și executarea a 8-ei minuni a lumii: fântâna de mici. Deja simt așa niște sprâncene ridicate undeva acolo prin spate. Mici la nuntă? Ești țăran sau ce?

Știu, știu. M-am lovit de chestia asta când căutam o grădină pentru nuntă: noi suntem prea cool ca să facem niște amărâți de mici. De parcă orice terchea-berchea poate să ducă sfântul mic la rang de artă. Tot elitismul spre bine pentru că într-un final am ajuns într-un loc care s-a amuzat teribil când le-am zis ideea mea cu fântâna de mici și au zis ar fi onorați să ajute la realizarea acestei premiere.

Ideea asta o am în cap de vreo 4-5-6-7-naiba-știe-câți-ani când am fost la nuntă cu o fântână de ciocolată și idiotul din mine s-a întrebat dacă nu s-ar putea înlocui ciocolata cu muștar. Ei bine, se poate și este extrem de ușor.

Dacă o iei pe calea inginerească, ciocolata topită este cam de vreo 3 ori mai puțin viscoasă ca muștarul și cumva acesta ar trebui diluat corespunzător pentru a remedia asta, dar în practică lucrurile stau semnificativ mai simplu: raportul corect e undeva la 2:1 între muștar și apă. Am descoperit asta în ultima zi înainte de nuntă din prima - muștar la tub, golit tubul, pus cam jumătate de tub cu apă și apoi amestecat totul într-o oală cu o furculiță.

Ce se vede mai sus în filmuleț este puțin mai dens decât îmi ieșise mie acasă, dar lucrul ăsta nici n-a mai contant odată ce s-a pornit minunea la nuntă. M-am simțit ca un copil în dimineața de Crăciun și asta doar pentru că m-am abătut de la tradiționalismul ăsta recent.

Zic recent pentru că acum 30+ ani îmi spunea bucătarul de la restaurant se obișnuia roaba cu mici la evenimente de gen. Roabă cu mici? Iei o roabă, o curați frumos, o umpli cu mici și peste arunci o lopată cu muștar. #opulență optzecistă.

Dar am luat-o puțin pe arătură. Ideea e destul de simplă: fă ce dorești la nunta ta și evenimentul o să fie doar obositor, nu și stresant. Asta plus un sfat pe care l-am primit recent: nu fiți proști amândoi în același timp. Par sfaturi decente de viață.

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…