Mobilitatea Elitelor

Azi de dimineata m`am trezit si m`am dus frumos la conferinta Mobilitatea Elitelor, onorand astfel invitatia lu` Andressa . Pentru a intelege mai mult despre ce a fost conferinta v`as sugera sa intrati pe blogul acesteia ( aici ). Am avut ocazia sa ma imbrac si eu mai decent ( la costum *wink wink*) si sa`mi aduc aminte de vremurile cand faceam voluntariat la ong-uri si mai participam si eu la cate o conferinta pe ici pe colo. Mi`am dat seama ca imi e dor de vremurile cand efectiv incercam sa fac si eu ceva ... si nu doar sa parazitez pe banii parintilor. Sa revenim totusi la conferinta de fata ...

Sambata, 13 mai 2006
09:00-11:00 – Masa rotunda: Marturii ale unor actori ai vietii politice, sociale, economice si culturale implicati in schimbarile din anii 1990 privind conditia si mobilitatea elitelor dupa 1989.
Moderatori: Daniel Barbu
Participanti: Ion Iliescu, Petre Roman, Emil Constantinescu, Crin Antonescu

Dupa cum observati ... participatii sunt niste persoane publice foarte cunoscute. Mi`a facut placere sa ii ascult si aparent nu am fost singurul ( discutia prelungindu`se cu o ora jumatate peste program sa zic asa :) ) . M`a surprins numarul de oameni care au venit la aceasta conferinta ( doar 30-40 ) desi tema abordata nu a fost una atat de dificila sau cel putin nu mi s`a parut mie. In schimb cei care au venit erau oameni ( as exagera daca zic : foarte ) pregatiti pe acesta tema ( unii avand teze , doctorate si licente pe asa ceva - sau cel putin asa mi s`a spus ).

Daca ar fi sa fac un top al modului in care participantii si`au expus punctul de vedere pe aceasta tema ar fi foarte usor de acordat ultimul loc ... Emil Constantinescu. Din punctul meu de vedere a fost patetic : a vorbit vreo 20 min despre el in calitate de elita intelectuala autoproclamata. Nu as zice ca a fost un lucru rau daca macar se exprima cu claritate si ideiile convergeau spre tema conferintei sau convergeau spre orice :\\ . Desi Petre Roman a avut un discurs spiritual si mai deschis decat al lui Iliescu, pot spune ca cel mai mult mi`a placut cuvantarea fostului presedinte ( modul in care a vorbit nu ceea ce a spus ). Discurs foarte usor de urmarit si completat cu gesticulari relevante dar nu exagerate. Cu toate acestea a fost unul tipic pentru " bunicuta " : vorbim fara a spune ceva concret. Oricum acest lucru nu afecteaza parerea mea despre talentul sau oratoric.

Crin Antonescu a fost oarecum eclipsat de cei 3 participanti dar ( un mare dar si o mare bila alba ) a avut de departe discursul cel mai la obiect si implicit cel mai scurt. Am apreciat foarte mult asta.

In curand si poze de la conferinta ( nu ale mele ... eu n`am crezut ca mi se va permite accesul cu o camera foto - deh .... nu sunt presa )


Comentarii

  1. Credeam ca vei scrie de rau! :)

    Eu credca si discursul lui Constantinescu a avut parti bune: apropo de grobianismul liderilor politici. Nu stiu daca ai prins asta, ca iesisesi la un moment dat.

    Cat despre autoproclamare, definitia elitelor cu care s-a lucrat a fost axata pe ocuparea unor functii de conducere in acea perioada [post-comunista]. Si daca nici a fi presedinte nu e functie de conducere, atunci care e? :)

    Ce au facut in functiile acelea? Asta era de aflat la conferinta!
    Glad you came! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. tema era "elite politice"... draga!

    RăspundețiȘtergere
  3. am zis elita intelectuala .... autoproclamata :) cu alte cuvinte nu are legatura cu politica ... plus ca era vorba de perioada dinainte de `89.

    RăspundețiȘtergere
  4. stiu draga, tocmai asta era si ideea ... Consntantinescu a povestit la inceput despre viata lui ... in calitate de elita intelectuala ... eu personal nu il consider elita intelectuala ... si nici altcineva nu cred ca poate sa zica ca este .... asa ca de asta mi s`a parut ca a fost o chestie autoproclamata.

    pe mine personal m`a plictisit discursul lui ... lipsit de continut de convergenta ... am si eu fixurile mele

    RăspundețiȘtergere
  5. si pe mine m-a plictisit, dar... el e profesor universitar -> Elita intelectuala deci prin definitiile acceptate in prima parte a conferintei.
    Dar a fost plictisitor, I'll give you that!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu ma grabesc sa consider pe cineva elita intelectuala din simplul motiv ca e profesor universitar.

    pentru mine elita reprezinta cel mai bun dintr`un grup de oameni nu neaprat din societate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Era o conferinta inter-disciplinara, lumea se pune de acord pe concepte la inceput si apoi opereaza cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. iseamna ca eu am pierdut startul

    RăspundețiȘtergere
  9. te faci ca ploua! :)
    iti zisesem asta si acolo, dar nu erai de acord!

    RăspundețiȘtergere
  10. si cu toate astea ai fost de acord cu mine

    RăspundețiȘtergere
  11. am fost de acord ca a fost plictisitor o parte din discursul lui constantinescu! dar nu ca nu facea parte din elite!

    RăspundețiȘtergere
  12. adica constantinescu face parte din elita intelectualilor ?

    RăspundețiȘtergere
  13. da... citeste commentul: "si pe mine m-a plictisit, dar... el e profesor universitar -> Elita intelectuala deci prin definitiile acceptate in prima parte a conferintei.
    Dar a fost plictisitor, I'll give you that!
    " :)

    RăspundețiȘtergere
  14. De fapt stiu unde vrei sa ajungi .... la afirmatia mea ca emil constantinescu nu a fost o elita politica .... din simplul motiv ca a fost o marioneta, dupa cum singur a recunoscut.Implicit nu poti sa fii o elita cand de fapt ceea ce faci nu o faci tu din proprie initiativa ... ci la comanda cuiva .

    :) uite ce discutii aprinse naste conferinta asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. ... am eu impresia.... sau monopolizam discutia? :)

    Si accepta, ffs: criteriul e unul formal, altfel se nasc interpretari! Astfel, e elitist pentru a avut o functie de conducere. ce a facut cu ea era tema conferintei! OK ?

    RăspundețiȘtergere
  16. pai avem senzatia de monopol pentru ca lumea e plictisita de noi si nu are de gand sa isi bata capul cu ce am scrijelit aici .

    eu personal nu il consider ca apartine elitei intelectuale sau politice . Motivele le`am enumerat deja :)

    RăspundețiȘtergere
  17. iubesc politica. urasc politicienii.

    ce au facut aceste 4 creaturi(poate mai putin roman) in prea lunga lor viata politica nu a fost altceva decat sa`si perfectioneze metodele de a`i prosti pe cei care ii asculta. si au reusit al dracului de bine.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu era mai usor daca faceati un chat?

    Referitor la raspunsul lui koma: nu ei erau pe baricade in '89?
    Iar Constantinescu cu toata elita lui de intelectual, a reusit sa aduca tara in aia 4 ani, intr-un dezastru economic. Cineva sa ii stranga cureaua de gat..

    RăspundețiȘtergere
  19. nu am comentat momentul 0, ci directia gresita in care lucrurile au evoluat. multi s-au aflat pe baricade. dar cei care au si profitat de asta nu au reusit sa faca bine decat familiilor lor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!