Filmul Romanesc?

Cat de mult succes a avut evenimentul organizat aseara la Casa de cultura a studentilor? Suficient de mult cat sa stau pe o masa la filme(excelenta alegere s`a dovedit abia dupa ceva timp cand am puttu sa ma tolanesc si sa vad filmele " ca la mine acasa " ). Foarte multa lume ... foarte aglomerat ... si macar de`ar fi fost astea toate problemele probabil ar fi fost perfect - pentru ca nici macar astea nu te pot opri sa te simti bine si sa vezi niste filme bune

Primul film ( " Cum mi`am petrecut sfarsitul lumii " ) a fost un esec ... pe de`o parte pot spune ca si zecile de interuperi au avut un efect ( nu neaparat negativ poate chiar eu recreat atmosfera comunismului atunci cand se mai taia curentul electric ... ca deh " e de la ei ! " ) dar nici filmul in esenta nu mi`a placut. Prima ora din film a fost una de huiduieli si mistouri la adresa organizatorii care se duceau lupte pe viata si pe moarte cu sunetului prea incet .... sunetului inexistent ... interuperilor de film pentru a remedia problemele ... existenta in continuare a problemelor ... ba` se mai arde un proiector si la fiecare rola consumata trebuie sa se faca pauza ... si ar mai fi dar sa zicem ca ma rezum la atat in momentul defata. Filmul in sine a reusit sa trezeasca niste nostaligii in noi ... dar doar asta a reusit sa faca ... in rest a fost o dezamagire. Ma asteptam la mai mult de la capul de afis. Nu se intampla nimic extraordinar in film ... si ce se intampla .. pare cam SF.

" Marilena de la P7 " a fost o incantare ... desi initial as fi fost tentant sa spun ca ma asteptam la un mai mare accent pe trairile emotionale ale Marilenei ( din titlu` cel putin ) nu m`a dezamagit nici amalganul care a iesit. Finalul filmului pot spune ca m`a surprins ...pentru ca personal as fi cotinuat actiunea inca putin pentru a lamuri exact privitorul ce se intampla dupa punctul culmiant. Probabil ca s`a dorit un exercitiu de imaginatie pentru fiecare ... sau poate asa au considerat oportun ... dar asta nu schimba cu nimic faptul ca filmul e chiar bun si merita vizionat.

" Hartia va fi albastra " - filmul a fost mediocru spre bun ... cam multa actiune " sa fie " in el ... dar nu o sa regreti ca l`ai vizionat. Povestirea e destul de liniara fara sa te surprinda intr`un punct anume... dar tocmai asta e frumusetea. Mi`a placut destul de mult filmul si n`as vrea sa intru in detalii legate de ce si cum cu cei care nu l`au vazut pentru ca o sa le stric placerea de a il vedea. E ca si cum ti`as fi spus la Saw I ca ala "mort" de pe jos de fapt e psihopatul/ucigasul si ca la sfarsit se ridica si pleaca ... Asa ceva nu se face dar totusi pentru cei curiosi am pus jos un spoiler ... daca il citesti si nu ai vazut filmul .. e posibil sa`ti stric experienta de a il viziona.

Lampa cu caciula - este un scurt metraj interesant dar la care mi`a scapat mesajul. Prezinta o zi din viata unor oameni obisnuiti care nu fac nimic extraordinar in questul lor de a duce televizorul la reparat si de a se intoarce. Drumul lung si dificil pana la centrul de reparatie reprezinta actiunea filmului. Personajele sunt conturate bine ... u can relate to them, e filmat bine e jucat bine .... e de vizionat. Dar nu e nimic special ... prea banal dupa gusturile mele. Desi la o adica viata e banala asa ca pot spune ca e un film despre viata.
A fost sau n-a fost - din cate am inteles eu era filmul cel mai premiat de acolo. Dar un inceput lipsit de vlaga m`a instrainat. De fapt nu doar inceputul isi are vina ... am putea sa mai punem la socoteala si ora inaintata ... si compania somnoroasa. Asa ca nu am rezistat mai mult de jumatate de ora sau 40 minute. Implicit nu pot sa imi dau cu parerea ... dar inceputul nu anunta nimic promitator.

Concluzie:Cam asta a fost in cuvinte maratonul de filme romanesti - majoritatea avand ca subiect direct sau indirect revolutia si viata de dupa. Nu stiu de ce abia acum s`au gasit sa faca numai filme cu tema asta ... dar pot spune ca sunt bine venite desi cam multe pe o tema comuna. In majoritatea filmelor erau prezente suficiente subtilitati legate de revolutie / comunism care indicau daca vreti sa ii zic limita de varsta la care ai putea intelege filmul asta.

Cum e filmul romanesc? idei bune spre geniale .... dar o idee nu face singura un film. Multe greseli de filmare sau continut am vazut prin filmele de aseara ceea ce inca imi da impresia de filmari amatoricesti.

[SPOILER] Primele cadre sunt cele mai importante ... daca le`ai pierdut pe alea atunci sfarsitul filmului o sa contrarieze si revolteze. De ce ? pentru ca te lasa intr`o ceata totala. Mi`a placut mult de tot ideea asta de a nu incerca sa iti surprinzi spectatorul exact in final ( pentru ca in definitiv exact primele cadre de la inceput sunt ultimile cadre care lipsesc la final ) ci de a ii oferi o poveste surprinzatoare pe parcurs. Dar totusi exista senzatia ca povestea aia surprinzatoare ... cam lipseste sau daca esti mai darnic cu vorbele poti spune ca e cam slabuta.

Comentarii

  1. Eu n-am vazut Saw, mi-ai stricat surpriza!

    (nici nu intentionez sa-l vad, dar asta nu e asa important :P)

    RăspundețiȘtergere
  2. Concluzie:Cam asta a fost in cuvinte maratonul de filme romanesti - majoritatea avand ca subiect direct sau indirect revolutia si viata de dupa

    si ce spuneam eu in comentariul la postul precedent:
    scenaristi pentru care lupta cu comunismul este o paine de mancat pentru vecie...si-ar mai fi.

    multumesc ca indirect, mi-ai dat dreptate.
    Filmul romanesc de astazi traieste doar din clisee comuniste. asa zisi eroi, care nu ar fi fost in stare sa traga un partz acum 17 ani, ca sa nu deranjeze, iar acum sunt conducatorii luptei de pe baricade. ar fi cazul sa le spuna cineva ca acea lupta s-a incheiat. dictatorul a murit.

    RăspundețiȘtergere
  3. pacat ca nu ai mai rezistat la "a fost sau n-a fost", poate ca filmul nu are o idee foarte bine conturata dar are un umor de o finetze rara pe care e pacat sa-l ratezi. eu zic sa-i mai dai o sansa.
    arhiduke nu stiu daca ai vazut vreunul dintre cele trei filme dar sunt departe de obositele secvente despre revolutie cu care ne-au obisnuit marii regizori dupa '89. chiar si cel al lui mitulescu, clar cel mai slab dintre toate trei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar...si eu ma asteptam la mult mai mult de la "Cum mi-am petrecut..." si de la "A fost sau n-a fost". Au fost atat de promovate/premiate incat ma asteptam la capodopere si in final am fost dezamagita.

    In schimb "Haria va fi albastra" mi-a razbunat toate frustrarile legate de filmul romanesc 2006. Mi s-a parut grozav, realist, sincer si de buna-credinta. Si cand am iesit din sala si am privit in jur la cei care se indopau cu hamburgeri, ketchup si pizza (eram in mall :D)nu am putut sa nu ma gandesc la diferenta enorma dintre profunzimea momentului '89 si frivolitatea/superficialitatea momentului 06.

    RăspundețiȘtergere
  5. oricum ... exista potential pentru filmele ro ... si ma bucur nespus din cauza asta

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

viteza medie in oras .... 10km/h

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

Generator de nume de cocalari!