Si blogurile sufera de senzationalul otv style

Initial mi`am propus sa nu zic nimic despre subiectul asta ca e prea in voga si tot ce e cool si aduce trafic nu trebuie sa ajunga pe blogul asta. Am cedat. Nu pentru trafic .. nu pentru simpla nevoie de a contrazice pe cineva .... ci doar pentru ca toata povestea asta a luat`o pe aratura.

Despre ce e vorba? Povestea cu artistul din Costa Rica care a luat un caine de pe strada l`a dus in galerie l`a legat si apoi l`a lasat sa moara in timp ce toata lumea se uita la el si probabil ca aplaudau sau ceva de genul asta.

Ma jur ca la un momentdat am cedat si am facut cam tot ce trebuiau sa faca toti care au dat stirea asta pe bloguri ... am cautat sursa si mai multa informatie despre acest subiect. In primul si in primul rand il cheama Guillermo Vargas Habakkuk nu Habacuc cum apare pe bloguri. Personal consider ca este rusinos ca nici macar numele sa nu`l nimeresti mai ales cand dai cu omul de pamant

Cine dracu este tipul asta? hai sa cautam google ... si dau peste tocanita de bloguri care povesteau toate aceasi intamplare. Am gasit vreo sursa solida? Nope .. bloguri bloguri bloguri. Oke ... daca e pe bloguri hai sa gasim blogurile alea jmechere care abordeaza subiectul (sigur or sa fie cateva tari rau din cele 120 milioane).

Intram pe technorati ... cautam dupa Guillermo Vargas ... 654 rezultate ... Manafu este cel cu autoritatea cea mai mare care a scris despre asta. Impropriu spus scris ... a dat copy paste la un email trimis. Deja ceva e suspect aici .. 120 mil bloguri si doar 654 rezultate? 1.5 milioane (parca) care au semnat petitia si doar 34 de news articles pe google news search?

Apoi am cautat pe blogsearch ... ceva mai multe rezultate. Am restrictionat cautarea de la 1 jan 2007 pana la 1 oct 20007 ( cu 2 sapt inainte sa plece emailul ) si nu am gasit nicio referire la monstruoasa intamplare care s`a intamplat candva in august.

Pe urban legends veridicitatea acestei intamplari este nedeterminata. De ce? Pentru ca ziarele obscure care au preluat stirea in augst 07 povestesc despre caine dar nu cum a si murit in galerie. Aparent a stat doar 3 ore in galerie dupa care in acea seara a scapat si a fugit. Inainte "sa fie expus" a fost hranit ... sau cel putin asa zice directorul galeriei.

Ce este cert in schimb? Peste tot am vazut aceleasi 3-4 poze. Ai crede ca in august 2007 lumea mai are un 2mp camera foto la telefon si o sa fim inundati de poze cu potaia cum moare. Gresit ... doar 3 poze. Ma gandesc ca daca se intampla la noi genul asta de expozitie ... pai se ducea lumea ca la circ sa vada si sa isi faca poze hi5 style cu cainele.

Acolo nu ... doar cineva sfios a facut 4 poze si gata. Din cauza asta tind sa cred ca nu stat cele 10 zile in galerie unde si`a asteptat incet si in durere moartea. A murit sau a fugit in noaptea aia? aceasta este intrebarea. In ambele cazuri nu cred ca conteaza asa de mult ... daca a murit nu poti sa il acuzi pe gigel ala ca l`a infometat ... un caine nu moare de foame intr`o singura zis ... si daca a fugit ... probabil ca e undeva cu Elvis si Hitler la o cafea.

Gigel (imi e lene sa ii scriu numele) are si el partea lui de vina ... e o mica curva a popularitatii. Toate interviurile lui sunt destul de ambigue despre ce s`a intamplat cu catelul. Eu ca vinovat de infometarea omorarea abuzarea sexuala whatever a cainelui respectiv as fi negat cu vehementa ca a murit. Nu e ca si cum oricine altcineva din lumea asta are alte poze in afara de cele 3-4 amintite.

El nu face asta ... ii convine situatia in care e pus in fata reflectoarelor. Oarecum din cauza asta tind sa cred ca nu e vinovat de moartea cainelui. Mai conteaza asta acum? Nope ... subiectul este deja popular pe internet si filmuletul de pe youtube are 1 milion de vizualizari. Sa scot eu un mil de afisari la insemnarea asta? Imposibil.

Cu alte cuvinte ... raspund si la intrebarea: De ce nu scri despre chestii senzationale de la teveu? As putea sa rivalizez cu asa ceva?

Concluzii:

Emailul inca nu a murit ... uitati ce putere a avut un simplu mail trimis prin octombrie.

Ionut Parausanu a fost primul care a scris despre chestia asta si personal in consider raspunzator pentru inca o aberatie adusa atat in feedreaderul meu cat si in messengerul meu. Nu mai puneti botul la orice chestie trimisa ca parca e 27 august marte mai mare ca luna all over again. Cu un pic de decenta si timp liber te scuteai de un post lacrimogen inutil.

Comentariile pe bloguri ajuta la feedback instant ... dar cand ai 720 de comentarii e dificil sa vezi cand cineva te trage de maneca pe bun motiv (cred ... pentru ca informatiile mele difera nitel de ale ei).

Lia Spune:

Dragii mei….sunteti usor de manipulat ! In primul rand cel care a postat acest topic nu si0a verificat sursele, ci s-a folosit de sistemul ” din auzite”, in general neperformant. IN primul rand verificati niste surse acreditate. Povestea aceasta cu exterminarea cainelui prin infometare este un simplu hoax, creat printr-un amestec desgustator de minciuni si adevaruri - de exemplu, nu exista “asociatia Biennale Centroamericana” etc. Exista doar Bienala de Arte Vizuale a Istmului Centroamerican. Habacuc nu a castigat premiul I in 2007 la aceasta bienala cu instalatia mult blamata “Eres lo que lees”, cum se spune in petitie - si de fapt NU a participat la Bienala 2007 cu aceasta instalatie (cum se spune pe YouTube), pt. simplul motiv ca bienala nu s-a tinut in 2007 (a avut loc in 2006 si noua editie va avea loc in 2008). Intr-adevar, in perioada 5-15 august 20007 la galeria Codice din Managua a avut loc o expozitie din care a facut parte si o instalatie a lui Guillermo Vargas (aka Habacuc) care a inclus un famelic caine “comunitar”. Cainele nu a murit de foame, pentru ca a fost hranit personal de catre Habacuc, si a petrecut cele 10 zile ale expozitiei la adapost de intemperii, in galerie sau in curtea interioara a acesteia, dupa cum a declarat directoarea galeriei Juana Bermudez, inca din Octombrie 2007. La sfarsitul expozitiei, cainele a revenit la viata sa de pe strada. E posibil ca acele 10 zile din expozitie sa fi fost cele mai bune din viata sa amarata.
Va rog sa va documentati inainte de a enunta ceva… ca asa, din auzite nu ajungem nici unde. Si ca o ironie, probabil prin voi, iubiti petitionari, Habacuc o sa intre in istoria artei :)


M`am cam plictisit si asa de final ... blogurile au facut o mare tocanita din informatia asta libera. Cred ca este prima oara cand observ chestia asta in contrastul tuturor conferintelor unde se vorbeste ca blogurile sunt viitorul. Pana nu se ajunge la un nivel de profesionalism mediu ... nu cred ca avem nicio sansa sa numim blogurile viitorul de informare.

Stiti ce ma enerveaza cu adevarat? Ca nici eu nu am informatii solide si e foarte usor sa alunec in propria`mi acuza. Dar e bine ca macar are un nume si putem sa silabisim impreuna ipocrizie :)

Comentarii

  1. Imi place ca ai nas (si mai ales obraz) de jurnalist :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eh la un astfel de comentariu nu m`as fi asteptat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo! Foarte tare postul. N-am mai citit de multă vreme ceva atât de închegat. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. petitia asta este o modalitate buna prin care niste baieti aduna adrese de mail pentru o spamuire ulterioara

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca nici macar nu are importanta daca a murit sau nu cainele. important este sa nu se intample asa ceva niciodata. asta ar insemna ca evreii din lagarele naziste si detinutii din puscariile comuniste au fost opere de arta. e aberant. uite asa mai apare un hitler, stalin, ceausescu etc.

    RăspundețiȘtergere
  6. pecta - siteul ala de petitii nu cred ca face asa ceva.

    dan - arta e un concept asa de abastract incat o polemica pe tema asta ar interesa doar pe niste artisti. personal nu sunt artist.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am primit si eu link-ul cu filmuletul de pe youtube si am stat cateva ore sa ma gandesc daca sa scriu ceva despre el sau nu. Nu sunt mare iubitor de animale, nu simpatizez cu nici un ong sau o asociatie pt protectia animalelor. n-am crezut nici un moment ca acel caine chiar a murit. am analizat (cat m-a dus pe mine capul si poate m-am inselat) si ramas la 2 ipoteze:
    -baiatu' asta a incercat sa atraga atentia asupra sa si asupra operelor sale fiind in cautare de raiting. sa apara si el pe sticla, sa se scrie despre el si sa-i creasca cota, sa vanda si el ceva, sa mananca si gura lui ceva.
    -baiatu' asta, printre altele, e si un simpatizant al ong-urilor de care vorbeam mai sus si incearca sa traga un semnal de alarma, incearca sa atraga atentia opiniei publice asupra problemei cainilor vagabonzi. problema ce se pare ca nu exista doar in Romanica.
    Si pentru ca sunt oripilat de existenta cainilor vagabonzi, de nr lor mare, de prezenta lor in apropierea locurilor de joaca ale copiilor am ales sa intru in joc si sa scriu. Nimeni nu face nimic. Nici municipalitatea, nici asociatiile curului, nimeni. Nu sunt luati si sterilizati. In opinia mea, asta nu e o solutie pt noi deoarece sunt prea multi. Nu neaparat decimati ci dusi in locuri special amenajate, Sa nu ne cacam pe noi si sa recunoastem ca nu ne sunt chiar atat de simpatici. In concluzie, indiferent daca a vrut doar sa-si creasca ratingul sau sa semnaleze o problema, omul a reusit ce si-a propus. Toate povestile spuse de "Lia" nu au nici o importanta. Indiferent pe ce cai a ajuns la noi aceasta informatie, ca e o reala sau nu, indiferent cum am perceput-o si ce ne-a dat de gandit, faptul ca povestea A AJUNS la noi, si-a atins scopul: ai auzit de habacuc si ti-a reamintit de problema cainilor vagabonzi!
    am sa o contrazic putin pe diana cristea: in mass media (totalitatea mijloacelor de informare a maselor), mesajul care pleaca de la un emitator catre un receptor, are mai multe functii. printre ele se gaseste si functia de informare. discutia despre gradul de autenticitate al acestei informatii, este o alta poveste. cam acelasi lucru se aplica si-n advertising: un spot, un print un ce-vrei-tu are un public bine targetat caruia i se adreseaza. dar mesajul lui vizeaza si publicul ne-targetat prin functia de informare. de ex nu te intereseaza acum nu-stiu-ce marca de detergent si ce calitati are si n-ai sa dai fuga la magazin sa-l cumperi dar stii ca exista acel produs pt ca, intr-un fel sau altul, informatia a ajuns la urechile tale

    RăspundețiȘtergere
  8. ai eu am scris despre subiect pe blogul meu de arta http://gabrielbaldovin.blogspot.com/2008/04/homo-homini-canis.html . Fireste fara atitudinea lacrimogena si revoltatoare a majoritatii celor care au discutat despre subiect. Dar n-am stiut ca cainele nu a murit in realitate. Oricum, n-am avut si inca n-am timp sa verific sursele. Dar postul tau ma face sa te felicit pentru luciditate si sa il dau si la altii mai departe

    RăspundețiȘtergere
  9. Poftim sursa mea si judecati voi daca poate fi considerata de incredere sau nu.

    http://arts.guardian.co.uk/art/news/story/0,,2269320,00.html

    Voi sunteti cei ipocriti

    RăspundețiȘtergere
  10. Guardian nu e cea mai de incredere sursa, common. Asa ar trebui sa credem si tot ce publica Libertatea.

    Un detaliu care mi-a atras atentia: cannabisul care se presupune ca a fost ars intr-o urna s-a transformat aici in ditamai balotul de cocaina :))

    Si nu ma intelegeti gresit, chiar n-as fi de acord cu asa ceva daca s-ar intampla in realitate. Dar nu pot sa ma abtin sa nu il admir pe omul asta care a fost capabil sa manipuleze mintile tuturor fara sa recurga la mai mult decat aruncarea pe net a unei jumatati de povesti pe care dorinta noastra de senzational a continuat-o si a imbracat-o in cele mai fantastice haine. Si-a atins scopul: toata lumea vrea sa salveze cainii acuma.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ionut, in Africa mor oamnei de foame. Daca tot vreti sa protestati pt ceva nu crezi ca ar fi o cauza mai buna?

    RăspundețiȘtergere
  12. acum mai ramane de verificat daca ceea ce afirmi tu este adevarat sau nu :))nu ca n-as vrea sa cred mai degraba ce zici tu,dar mi-ai dat azi o lectie de viata...

    RăspundețiȘtergere
  13. eu zic ca bunul simt si logica .... dar poate si orice articol scris inainte de 1 oct 2007 adica in cele 2 luni de la eveniment :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Ionut Parausanu

    Toti suntem ipocriti draga Ionut si asta e mesajul pe care il comunica artistul prin actiunea sa. Nu numai noi care judecam mai bland actiunea sa ci si voi care v-ati inflamat. Si el in aceeasi masura. Oripilarea pe care ne-o creeaza gestul sau ne arata ca judecam dupa criteriul utilitatii sacrificiul vietilor semenilor si fiintelor din jurul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  15. am primit si eu candva mesajul iar dupa o scurta verificare de cateva minute am aflat ca respectivul caine era bolnav (dupa cum se observa si din imagini), a refuzat sa manance si a murit a doua zi. m-am gandit ca daca ar fi fost dus la o clinica veterinara poate ar mai fi trait inca cateva zile. dar cati ar fi aflat de aceasta 'fapta buna'? in schimb aceasta lucrare de arta a atras atentia catorva milioane de oameni. cred ca acest Ionut Parausanu ar trebui sa corecteze articolul INVENTAT (nu il pot numi altfel deoarece nu am gasit nicio sursa credibila care l-ar putea sustine) si sa isi ceara scuze mai ales pentru asocierea dintre 'arta' si 'minti bolnave'. faptul ca Ionut Parausanu inca mai ataca imi ridica un semn de intrebare ... "pentru ca minti bolnave exista peste tot in lume".

    daca ar fi analizat de ce un artist a ajuns sa semnaleze o problema intr-un mod atat de extrem, si eventual sa gaseasca solutii aplicabile la nivel local (ro) iar aceasta ar fi atras tot atatia vizitatori/ sustinatori, ar fi fost extraordinar. dar din pacate cand e vorba de doua click-uri pentru a acuza un om se inghesuie milioane dar daca li se cerea sa doneze 10 lei pentru rezolvarea partiala a problemei cainilor vagabonzi nu cred ca se gaseau o suta de persoane.

    bineinteles ca apreciez acest post. poate ca ar fi trebuit sa vina mai repede astfel de clarificari.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!