Treceți la conținutul principal

Sugestii constructive dupa concertul lui Robbie Williams

Pentru generatiile mai tinere, a existat un concert cu o organizare mai defectuoasa ca cel de aseara - Rolling Stones-ul de acum fix 8 ani. Si ala a fost la fel ca Robbie Williams: foarte misto show-ul, doar ca...

Te-ai gandi ca acest doar ca se schimba in 8 ani. Te-ai gandi ca la un concert de 60-70-whatever-mii de oameni, incepi sa te gandesti la non probleme precum: s-ar putea sa fie cald, astia or sa vrea sa bea ceva? dupa ce beau ceva, te pomenesti ca vor sa mearga la toaleta? cum eficientizam sistemul de plati?

Pentru ca nu sunt organizator de concerte ale anului, o sa imi permit cateva idei indraznete despre cum ai putea sa faci nitel mai bine unele lucruri in organizare - pentru ca asa mi-a zis mie cineva: cand zici neah, e bine sa oferi si o alternativa.


Plata as pune-o in totalitate in carca unei banci: mergi la concert si vrei sa platesti contactless? hai atunci cu o saptamana doua inainte in sediile mele din Bucuresti (si/sau tara) sa iti cumperi card-uri valorice de 100, 150 si 200 de lei.

Asa o sa imi vezi si sediul, poate devii client si nici nu te mai imbulzesti precum un animal la cozi kilometrice la concert. Te-as pune sa platesti si 10-15 lei card-ul contactless, dar nu merita nervii tai suma asta modica?

Ah. Daca vrei sa stai jumatate de concert la coada, ai ocazia sa faci si asta. Nu te obliga nimeni sa iei cardul inainte.

Transportul dupa concert - eu as da cei 30 000 de lei ceruti de Metrorex pentru a prelungi functionarea metrourilor cu o ora in seara concertului. Stai linistit ca nu i-as da din buzunarul meu, voua v-as creste pretul biletul cu 2 lei. Stiu ca matematic nu iese ceva (60 000 oameni x 2 lei = 120 000 lei), dar trebuie sa mai fac si eu niste bani din multumirea voastra.

Dar inainte de asta, bem si noi ceva? - Aici mi se pare usor de rezolvat. Separarea bauturilor in stat. La cortul de apa gasesti doar apa, la cel de bere doar bere si doar un tip de bere, la cel de suc doar suc. Si nu le-as pune unul langa altul. Simplu. Ce rost are sa stai la coada pentru bere in spatele unor oameni care vor apa?

E mai usor sa eficientizezi asa procesul de turnare, inmanare a bauturii si plata. In plus, cred ca e si mai usor pentru voluntari sa isi faca treaba atunci cand au un singur lucru de facut.

Stati fara griji ca mi-as calcula exact cat ma costa sa pun un numar corect de astfel de gherete, cati paltitori de bilet pierd pe suprafata respectiva, si as mari preturile biletelor in concordanta ca nu suntem in meseria de a pierde bani.

Si ca tot vorbeam de baut, n-ar merge si ceva de mancat? Nu. Fuck off. E prea mare bataia de cap, marja de profit nu e atat de mare, poti sa rezisti cateva ore fara sa mananci ceva si ca bonus te-as lasa sa vii cu sandvisuri d-acasa. Oricum dupa ce mananci parca ar merge ceva de baut. Zic eu.

Fata de toate astea, ca organizator mi-as mai permite o aroganta: as redenumi toate cercurile astea dupa chipul si asemanarea sponsorilor (Unde ti-ai luat bilet? La brand-ul X). Le-as vinde asta ca un bonus de vizibilitate, dar i-as face si direct interesati de organizarea evenimentului.

Si cand zic interesati ma refer la faptul ca ar suporta o parte din cheltuieli, si-ar face activari specifice in zona respectiva si ar fi direct raspunzatori pentru calitatea organizarii. Acum nu poti sa condamni vreun sponsor pentru fail-urile D&D East Entertainment-ului (aka organizatorul).

Presiunea asta pe care as pune-o pe ei, e de fapt o presiune pe care as pune-o pe mine ca organizator, dar cred e un lucru care ar asigura un eveniment fara probleme (prea serioase).

Dar astea sunt doar cateva idei scrise de cineva care nu are treaba cu organizarea de astfel de mega evenimente. Sunt ferm convins ca cineva care se ocupa cu astfel de lucruri va veni si va desfiinta tot ceea ce am scris. Pai nu se poate domne!

Dar in afara...

Ba! Tu nu intelegi ca nu se poate?

Pana cand se poate, Vali are un articol bun despre mersul la concerte.

Comentarii

  1. Am si eu cateva idei in plus, ca sa nu se spuna ca i-am injurat degeaba. La bauturi, la fiecare stand era o singura persoana (cu o tableta) care lua comanda si alti 4-5 care turnau in pahare. Cel care lua comanda pur si simplu nu mai facea fata puhoiului de oameni. In plus, coada daca pot sa o numesc asa nu curgea frumos, sa intri printr-un loc si sa iesi prin altul. Practic, dupa ce iti luai bauturile trebuia sa te intorci 180 de grade si sa mergi in sens invers PRIN puhoiul de oameni care astepta la "coada". Nu in ultimul rand, numarul mic de standuri pentru cata populatie a fost. Plus ca era bine, asa cum ai spus si tu, sa fie separate bauturile.

    Problema cu plata. Ideea cu cardurile e ok, dar da, ai zis bine, da posibilitatea oamenilor sa le achizitioneze din timp. Eu as fi adaugat totusi si plata directa cu cardul. Cred ca lumea ar fi cheltuit mai mult asa. Eu, de exemplu, am pus 50 de lei pe cardul ala. Dupa ce am stat la coada la Aperol la un stand care dupa vreo juma ora a ramas fara gheata si s-a inchis (mai statusem 20 de minute si sa-mi pun bani pe card), m-am dus frumusel inapoi si mi-am luat 30 de lei. Am zis ca daca pot sa prind ceva, imi ajung, daca nu (si trece de 23), nu mor ca am pierdut 20. Si guess what. Toti cei de langa mine tot aia faceau. Isi retrageau bani.

    Dupa alta jumatate de ora (sau poate a fost mai mult dar pierdusem sirul minutelor la coada), am luat niste aperol si aia a fost. Ne-am bucurat de restul concertului dupa, insa nu am mai rezistat si la bis. Am iesit. Pana la urma, concertul a fost misto, sonorizarea buna, pacat ca au avut problemele astea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Cele 10 lucruri care îți vor distruge restaurantul

Pe la începutul anului s-a deschis pe lângă mine un loc care avea potențial să devină destinația favorită de ieșit la bere pe vreme rea sau friguroasă. Începuseră bine și cred că nu era săptămână în care să merg pe acolo de cel puțin două ori.

Lucrurile au mers așa o perioadă și păreau că vor rezista primului an în probabil cea mai saturată zona de going out a Bucureștiului. Asta până când n-a mai mers. Nu s-au curățat, dar am fost acum vreo două zile p-acolo și cam bătea vântul. Aveau doar două mese ocupate din 25 cât cred că are pe două etaje. 
Și probabil că patronul nu înțelege cum a ajuns în situația asta în nici măcar jumătate de an de la lansare așa că m-am gândit să îl ajut cu niște răspunsuri. Nu exact despre pub-ul lui restaurant, dar prin listă probabil că va regăsi câteva greșeli pe care le-a făcut și el.

1. Muzica care este mult prea tare. Ăsta e un blestem al nostru ca specie pentru că nu reușim să înțelegem că omul nu prea are chef de țipat peste masă atunci când mănân…

În marketing există prezumția de nevinovăție?

Adică dacă eu am impresia că tu ai făcut ceva ilegal pentru a îți promova afacerea, dar este destul de improbabil ca cineva să poată demonstra asta, pot să te consider din prima vinovat sau chiar trebuie dovezi palpabile? Vorba aia, nu se apucă nimeni să îți facă campanie de awareness pentru că te urăște.

Asta e dilema mea de azi și am un exemplu concret cunoscut bucureștenilor.

Pe de-o parte Capitala s-a umplut în ultimele două luni de graffiti-uri cu "I ❤️ Buchetino", pe de alta florăria de luxBuchetino zice că nu are nicio legătură sau că ești cont fals vechi de 10 ani dacă le zici ceva de presupusul vandalism.

Chit că are sediul la nici 350 de metri de graffiti-ul de pe Biblioteca Națională a României și că e singurul brand cu numele asta din țară. Chit că formularea asta a mai folosit-o anul trecut magazinul din Londra sau tatăl antreprenoarei acum vreo două zile. N-au fost ei.

Și chiar dacă există o urmă de îndoială, n-ai cum să fii sigur fără dovezi.

Acum între noi f…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…