Scurtmetrajele romanesti de la Animest 2015

Sa te uiti la animatii romanesti inseamna sa te incarci inainte cu o cantitate aproape infinita de rabdare. Daca nu este ceva super metaforic, atunci e ceva animat rudimentar sau pur si simplu o da de gard pe la jumatatea filmului. Greu gasesti ceva ce merge pus pe un platouas si servit pe meniul de specialitati

Cu toate acestea, miercuri am facut un efort sa vad ce are mai bun animatia autohtona (link). Inceputul a fost promitator cu Omulan! (daca ma intrebi pe mine, cea mai buna animatie romaneasca de anul asta de la Animest), iar apoi a continuat pe ritmuri electo hipstaresti cu Fear is a Lie.

Pana aici totul se desfasura regulamentar, ca apoi sa te loveasca 23 de minute de animatie 3D a la anii '90 - Colinda. Intr-un mod ironic, publicul parea sa digere destul de bine pseudo povestea asta nemuritoare, chiar daca o buna parte din glumite erau capatosiene/marutiene.



Evident ca nu avea cum sa lipseasca animatia politica: Memento - lucrare experimentala despre comunism si post comunism din perspectiva subiectiva a autorilor. Mucosii de la BAC sa zica merci ca nu le-a picat aceasta opera de comentat ca promovabilitatea tindea spre zero.

Distanta a fost de o naivitate tipica feminina in perioada studentiei. Piatra Likas a al doilea film din competitie care mi-a placut. A placut si publicului, desi le-a luat ceva timp sa se obisnuiasca cu ideea ca in competitia romaneasca se uita la ceva facut in inima Ardealului in maghiara. Primele 3 minute din film au fost urmarite cu micro soc, puteai sa auzi o musca in partea cealalta a cinematografului.

Still, alive, Floarea de mar si Loop au fost si ele dragutele in naivitatea demna de o piesa Vama Veche. Cand credeai ca lucrurile o iau o un fagas normal, bum - te izbeste Recunostinta cu o bogata incarcatura politica. Macar de de era o animatie buna...

Voyage a fost desemnat castigator la Animest 2015 in competitia romaneasca, lucru care nu ma incanta in mod special. Ok, este o animatie bine realizata, dar transmite o poveste absolut banala. Chiar vorbeam dupa vizionare cu cineva si ii spuneam ca a fost animatia care m-a lasat total indiferent. Daca la celalalte aveam o parere pro sau contra, la asta nu aveam ce sa ii reprosez sau sa laud.

Poate parea din ceea ce am scris ca suntem in precambrianul animatiilor, dar acum 9 ani aveam doar o singura animatie romaneasca in competitie. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat si avem 11 in competitie din 40 (?) inscrise. Lucrurile stau nitel mai bine.

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!