Treceți la conținutul principal

Bere artizanală de la ArtBrew: Perfektum Black IPA & Red Ale de Berceni

Perfektum Black IPA -  o speranță pentru piața locală de bere artizanală

Observ că de câțiva ani a început să fie pe val berea artizanală. Le găsești din ce în ce mai des prin locurile hip de băut overpriced coffee și nu de puține ori s-a întâmplat să merg la hipstărime doar că erau singurii care aveau o bere nou apărută. Cumva am neglijat să pun pe blog două-trei vorbe despre ce am degustat, dar promit să mă revanșez cât de curând. Review-ul ăsta fiind acel prim pas spre iertarea tuturor greșelilor.

Încep cu niște beri apărute la începutul anului 2016 undeva în cartierul Berceni.  Black IPA 6.0 și Red IPA 5.5 sunt fabricate și îmbuteliate manual, lucru care păstrează tot farmecul și amatoricismul ăla de bere făcută în casă.

Cea neagra chiar seamănă extrem de mult cu un triple de la Brewferm pe care l-am făcut astă vară. E tare, e temperamentală și are o amăruie care te însoțește mult timp după prima gură. Ca alcool are doar 6%, dar e suficient ca să îți dea cu somn după o masă copioasă de duminică.

I-am apreciat culoarea și în mod special spuma pe care o face din abundență și care se încăpățânează să reziste minute bune după ce ai turnat-o în pahar. Are un gust pe care nu mulți îl vor aprecia, dar cei care se pricep nițel or să fie ok cu el: caramel puțin afumat. Mi-ar fi plăcut să fie puțin mai acidulată.

Cea roșie este mai moderată încât aproape că o găsești fără gust dacă începi direct cu cea neagră. Pe mine sincer nu m-a impresionat. Nu a fost chiar pe gustul meu și nici nu pare să se diferențieze prea mult față de alte artizanale de gen.

Perfektum Red Ale - o bere average despre care nu o să vorbești prea mult. 

Am făcut și eu ceva asemănător astă vară și până la urmă am învățat să o iubesc. Culoarea este mai spre roșiatic închis, iar spuma e și ea tot în zona aia de culoare. Nu e prea temperamentală și nu pot spune că simți un gust pregnant de vreun fruct anume. Poate și din cauza asta îți e și greu să crezi că are 5.5% alcool pentru că întreaga experiență e cam flat. Poate mai mult față de Black IPA, Red Ale-ului ăsta îi stătea mult mai bine dacă era mai acidulată și dacă avea un aftertaste mai puternic de ceva fruct.

În ambele cazuri mi-a plăcut eticheta. Simplă și la obiect. Fără prea multe povești. Pe beri am dat 12 lei/sticlă la un eveniment cu și pentru hipsteri, dar am văzut ulterior pe net că mi-am luat țeapă. Prețul ei normal e de 10 lei. Un preț cinstit dacă e să mă întrebi pe mine.

Sunt de urmărit băieții ăștia de la ArtBrew că sunt printre puținii artizanali cu bere decentă.

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Și ce faci când vine viitorul peste tine?

Știți care e cel mai surprinzător lucru la știrea că 10 edituri dau în judecată Bookster pentru cum funcționează modelul lor de business? Că le-a luat 7 ani să facă asta.

Șapte ani în care toată lumea credea că au o căsnicie fericită și că fiecare e mulțumit cu partea lui pe care o primește de la cele aproape 1000 de companii înrolate în sistem. 

Surpriză! Erau probleme în paradis, dar nu atât de mari încât a doua zi să se strângă toate editurile la o șuetă. Și au tăcut și au tot încasat bătaie fără să se clintească.

Nimeni de la nicio editură nu și-a zis: „Hai să ne facem Bookster-ul nostru!”. Nimeni nu s-a gândit la motivele pentru care Bookster prinde la corporatiști și cum ar putea să satisfacă această nevoie. Au stat cuminți și n-au schimbat nimic, iar rezultatul îl vedem acum după câțiva ani.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că ceea ce face Bookster este corect/moral pentru autori & edituri, dar îi apreciez pentru cum au exploatat această oportunitate de business. 

Și acum e …

In 8 luni de rulat tigari am economisit ...

Acum aproape 8 luni (fara 2-3 zile) m-am apucat sa imi rulez singur tigarile din motive financiare si de gust. Astazi am avut curiozitatea sa imi numar cutiile de filtre goale pe care le-am pastrat fix pentru postul asta. 16 cutii a cate 200 de filtre fiecare adica cam 3200 de tigari in 8 luni. Echivalentula a 160 de pachete de tigari. Wow. Mi se pare foarte mult. Dar tot raul spre bine. Lasati-ma sa va demonstrez.

Inainte fumam un pachet de tigari pe zi. M-am apucat acum de rulat tigari acum ~240 de zile si am fumat echivalentul a 160 de pachete de tigari. Drept urmare am fumat cu 80 de pachete mai putin decat inainte. Putin mai sanatos pentru ca tabachera mea scoate tigari subtiri si inainte eram cu Kent lung.