O seară în compania berarilor amatori din București
N-am mai făcut bere în casă de un an și ceva, dar cu toate astea mi-am permis aseară să dau o fugă pe la întâlnirea berarilor amatori. Undeva într-un complex industrial din Berceni, aseară s-au întâlnit o mână de hombrewers să facă schimb de experiență și să guste niște bere făcută acasă.
Eu cu făcutul berii din kit-uri eram cel mai amator dintre amatori. O bună parte trecuseră deja la următorul nivel în care îți faci singur amestecul. E multă muncă și rezultatele nu sunt tot timpul sigure ca la un kit de bere. Berea se poate acri cu ușurință și nici măcar nu îți dai seama ce n-a mers cum trebuie. Eh. Dar și rezultatele sunt proporționale cu bătaia de cap.
Două rafturi cu kit-uri de bere Brewfarm |
Am pus multe întrebări, unele poate chiar stupide, dar și am ascultat mult. E ușor să asculți oameni pasionați vorbind despre ceea ce le place. Unii aveau planuri mai mari sau mai mici, dar toți doreau cumva ca zona asta de homebrewing să crească. E greu că procesul este unul de durată și munca depusă nu este una flashy demnă de like-uri pe Facebook/Instagram.
Stai și freci la sticle și butoaie de ți se acrește dacă nu ești echipat corespunzător. Știu pe propria piele când am frecat preț de 5-6 ore vreo 120 de sticle de bere. N-aveam niciun echipament și a fost o muncă de chinez - să mi se scuze expresia. Acum am învățat cum stă treaba și am de la picurător la spălător de sticle. Altă viață.
Unii participanți au adus bere făcute de ei. Trei - patru sticle acolo cât să gustăm nițel și să ne dăm cu părerea. Au fost bune, dar nu pot spune că m-au impresionat prea mult. Mie îmi place berea asta mai țărănească - gen india pale ale sau stout-uri - care are un grad ridicat de alcool, aftertaste puternic și o gingășie ca un elefant într-un magazin cu bibelouri.
A lor a fost așa mai finuță. Băi și e muncă să faci o bere acasă finuță.
După vreo 2 ore am plecat. Puțin încălzit și chitit ca toamna asta să mai fac o bere. Până una alta, luați și citiți despre cum poți să faci bere acasă. Enjoy.
Ce valabilitate are berea făcută în casă? :) Eu beau putina bere si daca ma apuc sa fac presupune să dau o petrecere că sa o termin repede?
RăspundețiȘtergereNu știu exact. Cred că mai mult de 3 săptămâni. Dacă o ai la rece chiar și mult mai mult.
ȘtergerePai, totusi ar merge un ursus, ca mi-ai cam facut pofta dar nici un whisky scotian nu strica :)) ... desigur la ore decente.
RăspundețiȘtergereÎn general berarii amatori sunt porniți împotriva berilor acestea "comerciale". Eu sincer nu prea îi înțeleg, nu mi se pare că sunt în aceeași zonă de consum. În primul rând diferența de preț la raft e de 3-4 ori. Lucru pe care eu nu l-aș trece cu vederea atât de ușor.
Ștergere