Treceți la conținutul principal

O seară în compania berarilor amatori din București

Întâlnirea berarilor amatori din 23 septembrie 2016

N-am mai făcut bere în casă de un an și ceva, dar cu toate astea mi-am permis aseară să dau o fugă pe la întâlnirea berarilor amatori. Undeva într-un complex industrial din Berceni, aseară s-au întâlnit o mână de hombrewers să facă schimb de experiență și să guste niște bere făcută acasă.

Eu cu făcutul berii din kit-uri eram cel mai amator dintre amatori. O bună parte trecuseră deja la următorul nivel în care îți faci singur amestecul. E multă muncă și rezultatele nu sunt tot timpul sigure ca la un kit de bere. Berea se poate acri cu ușurință și nici măcar nu îți dai seama ce n-a mers cum trebuie. Eh. Dar și rezultatele sunt proporționale cu bătaia de cap.

kit-uri de bere Brewfarm
Două rafturi cu kit-uri de bere Brewfarm

Am pus multe întrebări, unele poate chiar stupide, dar și am ascultat mult. E ușor să asculți oameni pasionați vorbind despre ceea ce le place. Unii aveau planuri mai mari sau mai mici, dar toți doreau cumva ca zona asta de homebrewing să crească. E greu că procesul este unul de durată și munca depusă nu este una flashy demnă de like-uri pe Facebook/Instagram.

Stai și freci la sticle și butoaie de ți se acrește dacă nu ești echipat corespunzător. Știu pe propria piele când am frecat preț de 5-6 ore vreo 120 de sticle de bere. N-aveam niciun echipament și a fost o muncă de chinez - să mi se scuze expresia. Acum am învățat cum stă treaba și am de la picurător la spălător de sticle. Altă viață.

Întâlnirea berarilor amatori din 23 septembrie 2016

Unii participanți au adus bere făcute de ei. Trei - patru sticle acolo cât să gustăm nițel și să ne dăm cu părerea. Au fost bune, dar nu pot spune că m-au impresionat prea mult. Mie îmi place berea asta mai țărănească - gen india pale ale sau stout-uri - care are un grad ridicat de alcool, aftertaste puternic și o gingășie ca un elefant într-un magazin cu bibelouri.

A lor a fost așa mai finuță. Băi și e muncă să faci o bere acasă finuță.

Întâlnirea berarilor amatori din 23 septembrie 2016

După vreo 2 ore am plecat. Puțin încălzit și chitit ca toamna asta să mai fac o bere. Până una alta, luați și citiți despre cum poți să faci bere acasă. Enjoy.

Comentarii

  1. Ce valabilitate are berea făcută în casă? :) Eu beau putina bere si daca ma apuc sa fac presupune să dau o petrecere că sa o termin repede?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu exact. Cred că mai mult de 3 săptămâni. Dacă o ai la rece chiar și mult mai mult.

      Ștergere
  2. Pai, totusi ar merge un ursus, ca mi-ai cam facut pofta dar nici un whisky scotian nu strica :)) ... desigur la ore decente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În general berarii amatori sunt porniți împotriva berilor acestea "comerciale". Eu sincer nu prea îi înțeleg, nu mi se pare că sunt în aceeași zonă de consum. În primul rând diferența de preț la raft e de 3-4 ori. Lucru pe care eu nu l-aș trece cu vederea atât de ușor.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

In 8 luni de rulat tigari am economisit ...

Acum aproape 8 luni (fara 2-3 zile) m-am apucat sa imi rulez singur tigarile din motive financiare si de gust. Astazi am avut curiozitatea sa imi numar cutiile de filtre goale pe care le-am pastrat fix pentru postul asta. 16 cutii a cate 200 de filtre fiecare adica cam 3200 de tigari in 8 luni. Echivalentula a 160 de pachete de tigari. Wow. Mi se pare foarte mult. Dar tot raul spre bine. Lasati-ma sa va demonstrez.

Inainte fumam un pachet de tigari pe zi. M-am apucat acum de rulat tigari acum ~240 de zile si am fumat echivalentul a 160 de pachete de tigari. Drept urmare am fumat cu 80 de pachete mai putin decat inainte. Putin mai sanatos pentru ca tabachera mea scoate tigari subtiri si inainte eram cu Kent lung.

cum am ajuns sa imi rulez singur tigarile

[edited 4.10.2012] In 8 luni de rulat tigari am economisit ...
[edited 15.01.2013] Smoking update 2012 (dupa 440 de zile de rulat tigari)

Acum vreo 2 saptamani am renuntat definitiv sa mai cumpar tigari in favoarea tutunului rulat si bine am facut. In primul rand este mult mai gustos tutunul. La vreo 4 zile in care am trecut pe tutunul asta am ramas in oras fara tutun asa ca am cerut unui prieten o tigara sa imi satisfac dependenta. Nu am putut sa o fumez. Incredibil. Dupa doar 4 zile nu am mai putut sa suport gustul unei tigari obisnuite. Diferenta de gust intre ele este ca de la cer la pamant.

Momentan fumez un tutun cu aroma de vanilie si cirese ce costa 15 lei punga si ma tine cam 4-5 zile. Cu alte cuvinte aproximativ cam 4 pachete de tigari ce m-ar costa 48 de lei. Diferenta de bani este pur si simplu socanta. Tigarile fumate in 4 saptamani m-ar fi costat 336 lei in timp ce tutunul rulat si toate accesoriile pentru aceste saptamani sunt undeva pe la 110 lei.