Treceți la conținutul principal

Efectele globalizării asupra consumului de alcool

Sursă

Inițial doream să zic ceva despre invazia berii în Europa, dar până m-am apucat de calculat și extras niște concluzii devenise evident că berea a invadat în realitate întreaga lume. Din ce am văzut dintr-un studiu din 2010 al celor de la World Health Organization (wiki), aproape o treime din țari preferă berea în detrimentul altei băuturi alcoolice. Iar asta nu este o întâmplare, ci doar un efect al globalizării.

1990 - an duduind de revoluții și schimbări, preferințele în materie de alcool sunt cele care au ajuns și prin bancurile din lumea-ntreagă: țările germanice preferă berea, slavii tăria și latinii vinul.
2015 - globalizare, internet, multiculturalism, bum! berea a devenit licoarea preferată chiar dacă la nivel global se observă un trend de scădere a consumului de alcool.

Și ca să închei cu câteva fun facts despre consumul de bere în România. Exportăm cam 3% din ce producem și importăm cam 3% din ce consumăm, iar anual fiecare român bea cam 80 de litri - adică cam o bere la 2 zile. Hai noroc! dacă azi e ziua ta de bere.

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

Empatie

Era o vorbă care spunea că îți dai seama de caracterul unui om după modul în care se comportă cu cei de sub el (servitori, chelneri etc.). Dacă e mârlan cu ei, e mârlan cu toată lumea. Doar că nu își permite să o arate în mod normal așa că în fața superiorilor este mielușel. Și, deși nu i-am acordat prea multă importanță în trecut zicalei ăsteia, cumva a rămas cu mine în toți acești ani. 
În vremurile astea de pandemie, când e mai greu să vezi oameni dorind să umilească chelneri, unitatea de măsură a caracterului unui om este empatia digitală. 
EMPATÍEs.f. (Fil.) Formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social sau a ceva, apropiată de intuiție; interpretare a eului altora după propriul nostru eu. ♦ Transpunerea noastră simpatetică în obiectele exterioare. V. intropatie. [< fr. empathie].
Empatia față de ceilalți prinși în fix aceeași situație ca și tine, dar care n-au fost atât de norocoși/muncitori/șmecheri ca tine încât să se lăfăie într-o izolare la conac, casă de vacanță s…

Primul meu generator: AGT 2701 HSB 2200W cu motor Honda

Pentru că am ales să petrec pandemia asta la țară unde de bine de rău câinele poate alerga prin micuța curte și pentru că săptămâna trecută un gigel a intrat cu camionul într-un stâlp de înaltă tensiune, miercurea trecută m-am întors pentru vreo 8 ore într-un evul mediu destul de comod. Zic comod pentru că centrala era pe un ups mai mare care în teorie ține vreo două zile așa că n-am așteptat întoarcerea curentului în frig. 
Cu toate astea, a trebuit să zic pa-pa tehnologiilor astea de care ești în general super dependent: toaletă, internet & televizor. Cel puțin din perspectiva comodității, internet aveam printr-un hotspot de pe telefon. Iar despre toaletă n-aș vrea să intru în prea multe detalii pentru că nu e suficient de glam pentru social media-ului lui 2020.
Dar credeți-mă, 8 ore de incertitudine au fost suficiente încât să ne gândim să investim într-un generator. Mai bine să fie acolo și să ne împiedicăm de el decât să îi ducem dorul data viitoare când ceva similar se va î…