E 2019 și nu mai poți să faci conținut video prost


Nu zic că nu este ok să fii călcat de propria mașină pe muzica lui Drake sau să mănânci detergent, dar producția video a acestor experiențe trebuie să fie la un anumit nivel calitativ minim: iluminare bună, calitate HD, sunet decent, filmare stabilizată și un minim de editare/colorare.

Duse sunt zilele alea când putea să o arzi spartan cu un telefon, o filmare tremurată, sunet de canal și pixeli pe ecran aproape cât capul tău. Îmi pare rău. E 2019 și ștacheta a fost ridicată foarte sus de producătorii de conținut video din afară. Mai toate canalele serioase de tech filmează 8K cu RED-uri pentru a avea un conținut relevant din punct de vedere calitativ cât mai mult timp.

Pentru că degeaba ai tu cel mai informativ/distractiv video din lume dacă îmi sângerează ochii când mă uit la el. Și cumva oamenii și-au dat seama că dacă tot investesc timp în a crea conținut video, atunci trebuie să se asigure că acesta să aibă o durată de viață cât mai lungă.

Scriu rândurile astea ca urmare a unei picături care a umplut un pahar mai vechi.

Pahar ce se tot umple încă din perioada în care toți își doreau să fie vloggeri și YouTube-ul era plin de puștani care se filmau fără vreun scop anume. "Bună, acesta este primul meu daily vlog și hmmm.... dați-mi o provocare!" Acum s-a sărit peste obiectul muncii și toată lumea dorește să fie direct influencer, dar problema lipsei producției video în aceste tentative a rămas.

Acum câteva zile am primit o solicitare de colaborare de la un tânăr vlogger de tech. Mi-a explicat într-un mesaj că este foarte pasionat de zona asta de tehnologie și mă întreba dacă nu doresc să preiau video-urile lui. Trecând peste faptul că această colaborare părea să fie unilaterală, am aruncat un ochi pe canalul lui pe care postează de aproape un an pentru cei 97 de abonați. Doamne. Dezastru. Parcă sunaseră anii 2000 să își ceară conținutul înapoi.

Băi, n-ai cum să mai postezi astfel de conținut în 2019. Nu cât timp competiția ta, toți youtuberii de la care te inspiri, este la ani lumină. Nimeni din audiența lor nu o să îți dea o șansă având în vedere că au acces la ceva mult mai bun. Trebuie să pompezi și tu video-uri de o calitate asemănătoare.

Nu zic acum să investești mii, zeci de mii de euro în echipament din prima, dar pot să ofer o mână de trucuri valabile pentru oricine are un telefon mobil la îndemână:

  • Filmează-te ziua în lumină naturală, cât mai multă lumină naturală. Până și cel mai modest telefon mid-level poate să facă față cu brio unei filmări în lumină naturală. Alternativa e să investești în niște lumini și un diffuser. 
  • Încearcă să folosești microfonul de la căștile handsfree ale telefonului pe post de lavalieră, o să se audă mai bine. Sunetul nu e o chestie de neglijat și îți poate distruge o filmare reușită din alte puncte de vedere. 
  • Investește în cel mai ieftin trepied pentru telefon pe care îl găsești. Poate să fie și second hand, nici măcar nu contează cât timp filmarea nu fuge de colo-colo. 
  • Pregătește-ți un mini script înainte cu ce vrei să spui, te ne va scăpa de secundele alea extrem de lungi de liniște și bâlbâială tâmpă
  • Învăță să editezi filmările pe care le faci. O singură dublă este un vis umed, dar tu nu ești atât de bine pregătit și experimentat încât să îți iasă asta consecvent sau măcar odată.  
  • Folosește-te de cadre de umplutură, nu știu cum se numesc în română, dar în engleză sunt B-roll footage. Cadrele acelea care susțin ce zici în video.
  • Uită-te la video-urile pe care le făceai acum 6 luni și cele de acum. Dacă nu vezi nicio diferență din punct de vedere al producției video, cere niște sfaturi de la niște oameni care se pricep. 
Se pot face filmări bune cu un buget minim (sute de lei), dar e imposibil să se facă asta fără nicio investiție. Asta doar pe zona financiară pentru că de timp nici nu mai vorbesc aici. E mult de învățat și experimentat. Spre norocul vloggerilor începători de tech, internetul e plin de tutoriale. Chef să fie.

Da' nu prea e chef pentru că e de muncă și beneficiile vin abia după câțiva ani.  

Comentarii

  1. Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello.

    Asta e ca si cum i-ai spune unui blogger sa scrie direct cu diacritice si sa verifice informatia din 3 surse, pentru ca noi suntem la nivelul asta. Sunt de acord doar pe jumtate. Oamenii trebuie lasati sa evolueze.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

manolo si jean acesti miki alexandrescu de la eurosport

viteza medie in oras .... 10km/h