Inconstienta sau lipsa de agresivitate?

Veneam azi spre munca si treceam prin parcul de la piata unirii .... multa lume care se lafaia la soarele racoros. Pe o alee erau numai bunici si mamici cu copilasii lor de 2-4 ani care se jucau in spatiul verde. Nicio problema cu asta ... doar ca la umbra firava a unui copac era si un homeless (nu sunt mare fan al cuvantului boschetar) care isi taia o ceapa pentru a o manca cu branza si rosile care le avea.

Eh si de aici incepe sa capete contur titlul cu ce vreau sa zic. Omul avea un cutitas cu care evident isi facea treaba pentru pranzul probabil mult asteptat. In jurul lui vreo 2-3 copilasi care se jucau ... m`am uitat in stanga si in dreapta sa vad vreo reactie a celor care ii adusesera in parc. Nimic.

Toata scenea era perfect naturala si nimeni nu isi facea probleme ca poate nenea ala e beat sau cu probleme mintale si baga cutitul intr`un prichindel. E cam extrema situatia? Poate ... dar in alta tara cred ca veneau parintii alergand sa isi ia copii de langa boschetar (nah ca am zis`o).

Toata situatia asta a zugravit o situatie foarte mie personal mi se pare foarte misto in Romania: Violenta ne este oarecum straina. Suportati`ma nitel si nu`mi aduce`ti aminte de stirile de la ora cinci. In general exista agresivitate verbala ... fizica .. dar care nu iti pune in pericol viata. Nu traiesti cu frica in san ca dobitocul ala scoate un pistol si te impusca.

Exista si exceptii ... care fie se datoreaza de la bautura sau pur si simplu jmecherie imbecila cand trebuie el cu tot dinadinsul sa te faca ... fraiere. Ma rog .. offlineul ca si onlineul in .ro este burdusit de infractionalitati minore care totusi palesc in comparatie cu altele din sa zicem statele unite.

Imi place Romania pentru ca regimul armelor e inca destul de strict ... si ca sunt sanse semnificativ mai mici sa nu mor. Exceptile exista si fiecare a auzit povesti care sa dea de pamant cu tot ce am scris eu aici ... dar vreau sa subliniez ca am zis povesti. Nu ai vazut in viata reala o injunghiere sau schimb de focuri de arma.

Si acum de final sa raspund si la intrebarea din titlu ... nu cred ca este inconstienta ... ci doar o lipsa de paranoia (cauzata de violente extreme).

Posibil sa ma insel si vreau sa ma corectati .. dar din punctul asta de vedere ... Romania asta pe care o apreciati prea putin ... kicks ass.

Comentarii

  1. Am auzit la alde Radio 21 reclame la noile ushi metalice de la Bricostor, "pentru sigurantza familiei tale". Zic, frate, cum vor astia sa bage frica in oameni? Chiar crede cineva ca marketingul pe baza de stres, a la Licuricul cel Mare, merge? O usha de lemn "scluptata" sa moara vecinii, mai inteleg, dar una de fier...

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am vazut 8-| la frageda si complexa varsta de 16 ani...cum un nene a fost omorat in fata blocului meu. Dar tampita intalmplare...bine spus intamplare...pentru ca n-a fost intentionat. L-a omorat din greseala, sa zic asa 8-| Erau in stare avansata de ebrietate si de la violenta verbala s-a trecuta la violenta fizica...moderata. Victima a fost trantita la pamant, a suferit ceva lovitura foarte puternica la cap, imi imaginez, pentru ca a decedat instant. Tot tacamul...cu sangele cald ce colora asfaltul.
    Ce e mai interesant e ca mai bine de 3 ore...cadavrul a ramas intins pe asfalt...pana a venit politia, a facut toate constatarile, etc. toate formalitatile...si eu vedeam de la fereastra camerei mele.
    P.S. am pastrat acest amanunt spre final pentru a veni in intampinarea posibilelor prejudecati. Domnul decedat...era de etnie rroma. It doesn't make any difference. It shouldn't.

    Inconstienta?

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar si la stiri ai sa vezi un anumit model de violenta in ro: ei intre ei. nu vezi cum un homeless din asta a atacat vreodata pe cineva cu home, ca nu stiu cum sa ii zic.
    @luci sandor: partea cu usa metalica e mai mult pentru hoti, si acolo ne pricepem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred in ushi metalice, desi am una. Daca e ceva de furat, orice usha va fi prea subtire pentru cine e interesat; ba chiar o usa metaica atrage atentia, si in loc sa fii furat in lipsa, te mai trezesi si tiharit.

    RăspundețiȘtergere
  5. oameni care viseaza la tarile "civilizate" din Europa sau mai ales din America sa se uite la documentarele de pe Discovery despre ucigasii/hotii etc de acolo...sunt mai ingrozitoare decat orice film de groaza
    sa se gandeasca de doua ori inainte sa zica ca s-ar muta si maine acolo

    RăspundețiȘtergere
  6. aici ai dreptate, ca romani nu traim cu frica ca poate iesim din casa si nimerim intr-un schimb de focuri a doua bande de cartier, nu te duci la munca sau la scoala si se trezeste vreun dezaxat sa scoate AK-ul sau nu mergi pe strada cu frica ca poate sari in aer de la vreo bomba. Aici la noi cat de cat e bine,

    RăspundețiȘtergere
  7. Posibil sa ai dreptate la chestia cu violenta, pentru ca la noi mentalitatea e "mie n-o sa mi se intample". Insa la faza cu occidentul sa nu crezi. Sunt foarte dezinteresati de copii, nici nu se compara cu romanii. Nu stiu in ce masura ai avut tu ocazia sa vii in contact cu familii de straini si sa vezi "live" comportamentul lor fata de copii, dar eu am trait toata viata intre ei si iti zic eu ca nu se sperie nici cand ar fi cazul. Sa vezi cum rad cand se pune copilul cu fundu in mijlocul unei balti! Un parinte roman in lua imediat de acolo, il spala si il infofolea, sa nu cumva sa faca pneumonie. Oricum ar fi, nu e normal sa nu fii atent la ce face copilul si pe langa ce pericole se invarte.

    RăspundețiȘtergere
  8. "nu`mi aduce`ti aminte?" :-j
    fraza de sfarsit a fost misto, totusi. Cat despre subiect, concluzia e tot propozitia ta de sfarsit

    RăspundețiȘtergere
  9. romania a ramas mult mai inocenta din multe motive. motivul de baza este, zic eu, ca suntem o civilizatie urbana proaspata inca, si alienarea si problemele socio-psihice care vin din urbanizare n-au avut decat cam o generatie timp sa se formeze. cu putin noroc, le-om evita :)

    @jalane: educatia copiilor occidentali fata de cei romani este intr-adevar deficitara la unele capitole de baza, dar cred ca este mai adecvata trailui intr-o societate contemporana decat cea romaneasca. nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @bonobo (lol) Pai "societate contemporana" si "societate romaneasca" se exclud reciproc? Societatea romaneasta ESTE contemporana, ca nu ma refeream la secolul XVI... Poate vrei sa zici moderna dar nu are legatura cu ce ziceam, nu ma refeream la trai in general ci doar la educatia copiilor. Si nu e mai bine sau mai rau, e doar altfel, e alta mentalitate si alta abordare a comportamentului pe care un parinte trebuie sa il aiba fata de copil.

    RăspundețiȘtergere
  11. @jalane: inteleg ce vrei sa zici, totusi "modern", daca e sa te iei dupa dex, inseamna "Care aparţine timpurilor apropiate de vorbitor" si este sinonim cu contemporan. chiar daca nu este o greseala, conced ca "modern" e mai potrivit ca nuanta in context decat "contemporan". am inteles de asemenea la ce te refereai tu; ti-am atras atentia asupra partilor pozitive ale educatiei occidentale, parti care poate ti-au scapat la prima vedere

    @luci sandor: poate vecinii mor si la una de fier, daca-s rockeri suparati care asculta des "Metallica" sau "Iron Maiden"

    RăspundețiȘtergere
  12. Ah da, ok. Sunt si parti pozitive, normal :) eu am urmat o astfel de educatie occidentala, scolara ce-i drept, si parca pregateste mai bine pt viata (suna nasol dar mi-e lene sa caut alta expresie).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!