digital copy vs hard copy

In ultimul timp m-am lovit de o problema: de ce copiile digitale costa la fel de mult ca cele fizice? Fie ca e vorba de jocuri, filme, carti sau muzica pretul e cam acelasi. Acum cateva zile citeam un articol de ce Guild Wars 2 (un joc ce urmeaza sa apara) costa 60 de euro si cati euro de fapt ajung la dezvoltator - well cam 23 de euro estimau ei. Restul se duceau pe taxe, retail shops, importatori si publisheri.

Totusi problema nu e legata de cat ramane din pretul unui exemplar dezvoltatorului ci de ce pretul copiei digitale este acelasi cu pretul variantei fizice. In teorie scapi de distributie si productia dvd-urilor respective si ce se mai gaseste in cutia jocului. O copie digitala ar trebui sa fie mai ieftina.


Ieri de exemplu doream sa imi cumpar o carte pentru Kindle de pe Amazon - pretul hard coverului era de 10.39$ iar cel al versiunii pentru Kindle de 13.65$. Mai scump pentru o chestie ce in esenta era mai practica pentru user (fara cost de transport si timp de livrare - desi daca comandai 2 carti atunci transportul era gratuit) dar cred ca mai scumpa pentru producator.

In acelasi timp daca e sa mergem pe varianta eco - o copie digitala e mai ok pentru planeta. Atunci de ce sa nu incercam sa promovam copiile digitale cu niste preturi mai bune? Sunt sigur ca pe undeva imi scapa mie motivul pentru care nu exista diferente de pret dar din perspectiva end user-ului pot spune ca asta nu ma multumeste de loc.

Sunt si avantaje si dezavantaje pentru mine cand vine vorba de o copie digitala - o primesc mai repede dar in acelasi timp imi lipseste sentimentul de a tine ceva in mana. E mai dificil de revandut si nici nu ai certitudinea ca peste 10-15 ani o sa mai ai acces la ea. In conditiile astea de ce e ami scumpa? Fuga dupa profit nu mi se pare o scuza suficient de buna.

Alta buba deranjanta e conversia universal acceptata de toti producatorii ca 1 dolar american este egal cu un euro ... ce aduce diferente considerabila la niste cumparaturi mai scumpe. Dar de asta nu mai zic nimic.

Comentarii

  1. Aceeasi situatie la Diablo 3, unde direct de la blizzard e 60 de euro editia digitala iar la amazon.co.uk este 33 de lire sterline (adica 39 de euro) editia hard-copy.

    RăspundețiȘtergere
  2. Diablo 3: A se cumpara editia hardcopy si a se inregistra apoi pe Battle.net pentru a o primi si pe cea digitala?:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ar fi sa se promoveze copiile digitale cu preturi mai bune atunci retailerii ar avea de pierdut si incet incet ar iesi din piata, producatorii de jocuri (de ex) ar trebui sa isi asume toata activitatea retailerilor (nu prea vad de ce ar vrea sa se lege cu asa ceva la cap). Cartile de Kindle de pe Amazon costa cat costa pentru pentru ca banuiesc ca vor sa-si pastreze intacta marja de profit per carte vanduta indiferent de format. Ca sugestie in caz ca nu folosesti deja incearca bookdepository.com pentru carti si zavvi.com pentru jocuri/filme/muzica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!