Treceți la conținutul principal

Deschideri: La Bordei si Beraria H

Ieri a avut loc deschiderea oficiala a restaurantului La Bordei - cu specific dacic - iar azi urmeaza sa se deschida cea mai mare berarie din Sud-Estul Europei. Din fericire am la ambele la niste mini preview-uri pe care le voi concentra in aceasta insemnare.

Sa incepem cu La Bordei!

Ce naiba inseamna un restaurant cu specific dacic? Eh. Hai sa va zic. E un restaurant in care esti intampinat cu mancare preparata doar cu ingredientele care se gaseau acum ~ 2000 de ani in Dacia. Adica nu te astepta sa gasesti cartofi, rosii, porumb, vinete, dovlecei sau ardei rosii, verzi, iuti. Asta cel putin in meniul dacic, pentru ca La Bordei este o imbinare de 3 stiluri intr-o singura locatie - inchei citatul.

Cele 3 stiluri se reflecata in design-ul restaurantului.

Adica nu panicati! In afara de mancare dacica, au si bucate traditionale si fineturi internationale. Dar n-as vrea sa vorbesc despre asta. Traditional ca la mama acasa am tot mancat. International  a parut sa fie intotdeauna putin lipsit de personalitate. Cuvantul magic pentru La Bordei este dacic. Cel putin din perspectiva mea.

Dacic reprezinta munti de carne. Iubesc sa escaladez varfurile sculptate in muschiulet! Sa ma agat de soricul elastic, sa alunec pe sfecla rosie unsa cu hrean, sa ma strecor ca uns cu toata untura din garnita sau sa ma cufund in varza calita. Doamne! Suna atat de rau pentru un vegetarian incat a inceput sa imi ploua in gura. Trebuie sa recunosc ca m-am bucurat ca de Ignat cand am fost saptamana trecuta la pre deschiderea restaurantului.

Si acum un mini review mai pragmatic al restaurantului. Mancarea internationala a fost okish, cea traditioana a fost la nivelul la care se ridica mai toate resutaurantele de gen din Bucuresti, iar cea dacica mi-a adus putin aminte de mancarurile gatite de bunica-mea. Adica e de bine. Pacat ca e cam departe de mine. Eu stau la Piata Unirii iar el este langa AFI Cotroceni.

In plus, pare mai mult un loc axat pe evenimente / festivitati fata de o escapada culinara pentru 2-4 oameni. Asta a fost parerea mea de cand i-am trecut pragul, iar nici cele aproape 150 de locuri nu l-au ajutat sa stearga impresia asta.

[La Bordei : Website, Facebook, Adresa: Bd. Iuliu Maniu nr 7 (fosta cladire apaca)]

Continuam cu Beraria H!

Chiar daca se deschide azi, ieri am avut ocazia sa dau o tura prin ea.

Primul lucru cu care vreau sa incep este ca e f@%$&ing huge. Aproape 5000 de metri patrati care se traduc in 2000 de locuri. Este gigantica. Iti creeaza aceeasi senzatie ca un hangar de avioane de pasageri. Cele mari, intercontinentale.

o mica panorama facuta de Radu (nwradu.ro)
Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, aseara inca se muncea. Se muncea si cand am plecat la 10, pentru ca in seara asta pavilionul H Beraria H sa isi primeasca oaspetii.

Oaspeti care se pot delecta cu 15 beri romanesti/internationale cu preturi incepand de la 7 lei. Nu va ganditi ca berile astea sunt foarte speciale, sunt cele comerciale ca sa zic asa, dar urmeaza ca meniul sa fie populat in curand si de niste beri exotice de import. Si cum berea nu merge fara putina carnita, veti gasi in orasul (cum le place lor sa zica) Beraria H si traditionalii carnati bavarezi sau alte porcarii donate cu zambetul pe buze de prietenul nostru domnu' porc. Bonus! Cica vor avea 3 tipuri de mici mari (3 lei/65 g ).

Stiu! N-am vorbit in articolul asta despre nimic vegetarian. Au si salate si cu asta cred am acoperit tot subiectul...

Ce mi se pare interesant e locul de unde vor isi rapeasca clientela: Centru Vechi.

Desi e cam departe de ei (Piata Presei vs Piata Unirii), au venit cu o solutie (cred ca e in premiera pentru un restaurant/berarie) ingenioasa: microbuze gratuite care vor face traseul Piata Unirii (Hanul lui Manuc) - Beraria H cu oprire in toate statiile de RATB. How cool is that?

Sunt ferm convins ca asta nu va schimba afluxul abundent de gura casca din Centru Vechi, dar e bine de stiut ca poti sa ajungi fara bataie de cap sau de portofel la Beraria H. Putem sa fim putini snobi si sa spunem ce mai inseamna 30 de lei dus intors taxiul de la Piata Unirii?, dar putem sa fim si pragmatici si sa zicem ca inseamna o bere, 4 mici si o portie de cartofi prajiti.

Din alta perspectiva. Imagine surprinsa tot de Radu (nwradu.ro)
Alt lucru care mi-a placut, desi initial nu l-am inteles, este deschiderea cu concert si cu bilet (70 de lei). Am intrebat pe cineva de la berarie de ce au ales o deschidere cu bilet si mi-a zis ca doar asa puteau sa controleze numarul de oameni care vor trece in aceasta seara pragul pavilionul H. Raspunsul a venit ca o gura de aer proaspat daca e sa compari cu definitia romaneasca a unei deschideri de succes: imbulzeala fara numar si stat la coada 30+ minute pentru o bautura.

Cam atat as zice despre Beraria H pentru ca inca nu am apucat sa o vad functionand la capacitate maxima. Este o berarie romaneasca get beget ca sa zic asa. Probabil ca o sa fie comparata cu Becker Brau-ul de acum 8-9 ani, dar nu mi se pare ca sunt in acelasi segmet de pret si target.

[Beraria H : WebsiteFacebook, Adresa: Bd. Kiseleff nr. 32  (fostul pavilion H)]

Inchei cu doua recomandari din ambele locuri: hamsiile pane de la H si ciolanul dacic cu mamaliga de mei de la Bordei. N-ai cum sa gresesti cu ele. Pe cuvantul meu :)

Comentarii

  1. cred ca cei de la beraria h se bazeaza si pe zecile de targuri pe an de la romexpo

    RăspundețiȘtergere
  2. Could be. Plus ca in zona sunt multe cladiri de birouri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte fain, o sa trec si eu pe acolo, am vazut ca si troleaza putin, au pus in meniul de pe site Bucegi la 30 lei pentru 500ml.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahahha. Pentru finii cunoscatori. Eu cand am scris articolul - meniul nu era inca pe site.


    Unele preturi sunt ciudatele - gen Heineken la sticla 13 lei vs 9 lei la draft - dar majoritatea mi se par ok si destul de cinstite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum pentru o chirie de 600.000 euro/an inteleg preturile afisate. Si de curiozitate daca te duci pe acolo ei tot isi scot un profit frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara suparare, dar nu te duci la berarie sa te plangi ca n-au bere fara alcool.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ba sunt tari astia de la beraria H, am fost aseara la un concert Delia. Joi seara full, super atmosfere, fetele alea care serveau zambarete, parcare huge, nu fum de tigara. E bine ca exista alternativa la centrul vechi care s-a cam manelizat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Primul meu generator: AGT 2701 HSB 2200W cu motor Honda

Pentru că am ales să petrec pandemia asta la țară unde de bine de rău câinele poate alerga prin micuța curte și pentru că săptămâna trecută un gigel a intrat cu camionul într-un stâlp de înaltă tensiune, miercurea trecută m-am întors pentru vreo 8 ore într-un evul mediu destul de comod. Zic comod pentru că centrala era pe un ups mai mare care în teorie ține vreo două zile așa că n-am așteptat întoarcerea curentului în frig. 
Cu toate astea, a trebuit să zic pa-pa tehnologiilor astea de care ești în general super dependent: toaletă, internet & televizor. Cel puțin din perspectiva comodității, internet aveam printr-un hotspot de pe telefon. Iar despre toaletă n-aș vrea să intru în prea multe detalii pentru că nu e suficient de glam pentru social media-ului lui 2020.
Dar credeți-mă, 8 ore de incertitudine au fost suficiente încât să ne gândim să investim într-un generator. Mai bine să fie acolo și să ne împiedicăm de el decât să îi ducem dorul data viitoare când ceva similar se va î…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…