Unde găsești pubelele de reciclare selectivă?

Harta punctelor de reciclare
Harta reciclării - utilă pentru toți bucureștenii mai puțin cei din sectorul 4
Lucrul de anul trecut de care sunt cel mai mândru e că am reușit să reciclez toate sticlele de bere/vin/etc folosite acasă. Asta și toate bateriile, dar alea să zicem că implică un efort mai mic.

Sticlele au fost cele problematice. Sunt voluminoase, sunt grele și cele mai aproape pubele de reciclare selectiva se găsesc la vreo 800 de metri de casă. Totuși, m-am descurcat admirabil. Cărat cu stoicism plase peste plase de sticle goale spre vizibila surprindere a oamenilor de pe stradă.

Anul ăsta mi-am propus să reciclez o bună parte din hârtia și plasticele folosite. Zic o bună parte pentru că aici lucrurile nu sunt chiar atât de simple. De exemplu cartonul cutiilor de lapte cică trebuie reciclat la plastice - lucrurile astea trebuie cumva învățate, iar asta necesită un timp de adaptare.

Și nu doar timp - ai nevoie și de un loc unde poți să găsești toate informațiile de care ai nevoie. Oricât de numeroase sunt site-urile diferitelor ong-uri care se ocupă cu reciclarea, utilizabilitatea lor este aproape zero. Nu vorbesc doar de UX-ul si designul din secolul trecut, ci și de lipsa de coerență a informațiilor transmise. Un site îmi spunea ca ambalajele de plastic în care vin produsele alimentare nu se reciclează, altul îmi spune că e ok dacă le cureți înainte. În cine să am încredere?

Dar până să ajungi la reciclarea efectivă, trebuie să descoperi unde poți să faci asta. Aici intervine nevoia unei hărți care deja există, dar este incompletă. De exemplu în sectorul 4 s-ar părea ca nu există nici măcar o pubelă de reciclare selectivă. Eu știu cel putin două, așa ca presupun că sectorul 4 a tras paiul mai scurt.

În rest www.hartareciclarii.ro e chiar ok, dar nu pot să nu remarc distanțele generoase pe care trebuie să le parcurgi pentru a recicla lucruri mai exotice. Nici cu plasticele, hârtiile și sticlele nu îmi este rușine că toate pubelele par să fie cam răsfirate. Și nu, mersul cu mașina până la pubelele de reciclare selectiva este puțin in sfera ironicului. Aștept cu interes legea în care fiecare bloc o să fie obligat să aibă cele 3 pubele colorate.

Totuși, chiar și cu toate dificultățile astea este ușor să reciclezi. Doar nu face ca mine: n-are rost să mergem de mai multe ori; hai să umplem sacul mare cu *hârtie, sticlă sau plastic* înainte să îl ducem. Regreți imediat decizia când îl iei în spate.

Comentarii

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!