Treceți la conținutul principal

Degustare de cidru: Livada Secretă, Cidru Mândru și Blind Pig

Degustare de cidru: Livada Secretă, Cidru Mândru și Blind Pig

Sâmbătă am avut ocazia să fac o degustare ca la carte a noilor sortimente de cidru importate de Heineken: Livada Secretă, Cidru Mândru și Blind Pig. E incredibil să scriu asta în condițiile în care acum mai bine de un an și jumătate, nu prea exista o zonă dedicată cidrului în meniuri barurilor sau pe rafturile supermarket-urilor, iar azi avem degustări.

Toată nebunia a început cu lansarea Strongbow care cumva a mai calmat puțin prețurile și a dus cidrul într-o zona mai accesibilă, chiar dacă unii încă se încăpățânează să le țină sus de tot (de exemplu The Harp Irish Pub sau Terasa Eden). Mai rar am trecut pe la vreo terasă unde nimeni nu bea un sortiment de cidru.

Și cum spuneam, sâmbătă am degustat cidru. În păhărele de shot-uri, numerotate și însoțite de un cartonaș pentru identificare (n-a fost pe neve) și notare a principalelor caracteristici: culoare, transparență, efervescență, gust și aromă.

Degustare de cidru: Livada Secretă, Cidru Mândru și Blind Pig

Am început cu Livada Secretă care n-avea cum să dezamăgească pentru că e un cidru cu o istorie de 125 de ani. Cunoscătorii vor recunoaște logo-ul de la Orchard Thieves Cider - cidru cu care am făcut prima oară cunoștință în Bulgaria - și eu pot să vă confirm că e vorba despre același produs.

Cidru Mândru a fost o experiență normală. Nu m-a impresionat și oricum eram super familiar cu el pentru că îl găsesc în fiecare supermarket în care intru. Nu știu dacă e vorba de merele românești sau de rețeta în sine, dar pentru mine e destul de departe de gustul pe care îl asociez cidrului. Alții am văzut că sunt înnebuniți după el, așa că o să mă opresc aici până nu sunt ars pe rugul gustului care nu se discută.

Și am ajuns la cireașa de pe tort. Blind Pig - cidrul care mi-a plăcut cel mai mult din această degustare. Mi-a plăcut pentru că este un fel de bere artizanală a sortimentelor de cidru. La degustarea asta a fost pentru prima oară când m-am lovit de Blind Pig, dar mi-am dat seama imediat că băieții nu zdraveni la cap. Păi au 3 tipuri de cidru în care au adăugat ce la plăcea lor să bea până să descopere cidrul.

Cele trei sortimente, în ordinea din poză de la stânga la dreapta, sunt: cidru cu aromă de rom și pară poșată, burbon împrietenit cu afine și nu în ultimul rând, cidru cu whiskey și miere. Ultimul pare un mix între Jack Daniel's Tennessee Honey și niște Cidru Mândru. Mie cel mai mult mi-a plăcut cel cu rom și pară fiartă. Se găsește (în teorie) la Mega Image și costă 5.99 lei

Livada Secretă încă n-am găsit prin magazine, dar mă aștept să își facă prezența cât de curând la raft. Oricum, mai multe șanse în acest moment (început de septembrie) sunt să le găsesc la terase și baruri decât pe vreun raft de supermarket. De obicei așa își fac intrarea pe piață.

Bun. Bun.

Comentarii

  1. eu nu am vazut cidru Mandru in magazine, cred ca confunzi cu cidru Dacic.... Succes si atentie mai multa cand dai detalii de gen... semnat: un fan cidru !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am zis că am văzut Mândru în magazine. Singurul văzut a fost Blind Pig.

      Ștergere
    2. Ai zis ca găsești cidru mândru în fiecare supermarket care intri si va iti e f familiar.

      Ștergere
    3. Ai zis ca găsești cidru mândru în fiecare supermarket care intri si va iti e f familiar.

      Ștergere
    4. Ai zis ca găsești cidru mândru în fiecare supermarket care intri si va iti e f familiar.

      Ștergere
  2. Suna super tare Blind Pig...d-abia astept sa incerc.
    Cat are sticla? Sa nu zici ca sub 0,5L...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu m-am uitat la ce volum are, dar după sticlă pare să fie la 0.33

      Ștergere
    2. Hmm...mersi de raspuns. Merita incercat insa nu stiu cat de regular drinker as putea deveni considerand raportul cantitate-pret.

      Ștergere
    3. Poate vei descoperi că gustul înclină balanța mai mult într-o direcție :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

E 2019 și nu mai poți să faci conținut video prost

Nu zic că nu este ok să fii călcat de propria mașină pe muzica lui Drake sau să mănânci detergent, dar producția video a acestor experiențe trebuie să fie la un anumit nivel calitativ minim: iluminare bună, calitate HD, sunet decent, filmare stabilizată și un minim de editare/colorare.

Duse sunt zilele alea când putea să o arzi spartan cu un telefon, o filmare tremurată, sunet de canal și pixeli pe ecran aproape cât capul tău. Îmi pare rău. E 2019 și ștacheta a fost ridicată foarte sus de producătorii de conținut video din afară. Mai toate canalele serioase de tech filmează 8K cu RED-uri pentru a avea un conținut relevant din punct de vedere calitativ cât mai mult timp.

Pentru că degeaba ai tu cel mai informativ/distractiv video din lume dacă îmi sângerează ochii când mă uit la el. Și cumva oamenii și-au dat seama că dacă tot investesc timp în a crea conținut video, atunci trebuie să se asigure că acesta să aibă o durată de viață cât mai lungă.

Scriu rândurile astea ca urmare a unei …