Treceți la conținutul principal

Calendarul fructelor și legumelor românești din supermarket-uri

Calendarul fructelor și legumelor Românești din supermarket-uri

Acum vreo două săptămâni am văzut random pe internet un infografic cu sezonalitatea legumelor și fructelor românești. Pe moment nu i-am acordat prea multă importanță, dar cu timpul s-a înfiripat ideea asta că aș putea să încerc să consum mai multe fructe și legume locale.

Unii ar putea să creadă că e o formă ușoară de naționalism, dar adevărul e că doar așa mă pot bucura de legume și fructe care au gust gustul copilăriei. Am fentat-o din scurt ca să nu cad în capcana importatelor care n-au gust pentru că îmi dau seama că o roșie din Turcia nu poate să aibă gust ca una de la Călugăreni (alte soiuri, altă climă, alt sol etc) și oricum amintirea gustului de altă dată e putin pompată de nostalgie. Aș putea băga mână în foc că și un turc ar strâmba din nas când ar lua o roșie de-a noastră.

Dar să mă întorc la acest infografic misterios pe care ulterior l-am găsit pus la ieșirea Mega-ului de lângă mine. Mi-am zis că am avut baftă și e cazul să pun pe blog două-trei vorbe despre el ca să știe și lumea despre această super invenție. Că așa funcționează creierul meu: dacă eu nu știam de el, cu siguranță nimeni nu știa de el.

Dau să îi fac o poză și îmi dau seama că nu se înțelege nimic pentru că plasticul de protecție de peste poster este sucit în așa fel de face un bokeh care ar face gelos orice producător de smartphone. Îmi spun că nu e nicio problemă pentru că sigur îl găsesc online.

Întru pe site-ul lor, nimic. Caut vreo 20 de minute pe Facebook-ul lor printre sute de poze, nimic. Îl găsesc până la urmă pe Google la un gigel care îi furase cu nerușinare o postare a lui Radu unde pusese două poze cu infograficele respective. Succes. Am elucidat misterul și merit un biscuit.

Calendarul fructelor și legumelor românești din supermarket-uri

Pe cât de mult le-am căutat, pe atât de inutile sunt pentru ceea ce speram eu că voi face: să văd lunar care sunt fructele și legumele aflate în sezon. Păi nu merge așa pentru că ele au fost făcute să răspundă la întrebarea: oare fructul x e în sezon?

Dar cu puțină răbdare și un Google doc am reușit să rezolv problema. Inițial doream să fac un calendar online cu perioadele astea de sezonalitate, dar inginerul din mine a zis că e mai simplu să fac excel.

Excel pe care cine e curios să îl vadă poate să o facă aici. Sau la adresa bit.ly/calendarlegumesifructe. Cum e mai ușor.

Momentan el e ordonat pentru luna curentă, dar oricine poate să își ordoneze după bunul plac cu niște click-uri simple pe numele coloanelor.

Să fie primit.

Comentarii

  1. Interesant. In felul asta stiu si ce seminte sa cumpar in functie de sezonul specific. Vreau sa fac cateva ghinece. in bucatarie, cu "consumabile"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă vrei să plantezi, sunt o grămadă de site-uri și calendare pe subiect. Îți recomand să mergi pe alea.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Cel mai bun covrig din București

Este..

*drumroll*

covrigul cu multicereale de la simigeria Matei! /detaliu mai sus

În mod normal dacă eram pe Facebook aici s-ar fi oprit postarea, dar voi explica puțin dacă tot m-am încăpățânat să pun pe blog.

Recent am început să dau iama cu regularitate prin simigerii pentru că avem vreo 2 apostoli la o aruncătură de noul birou. Săptămâna asta n-a fost zi fără covrigi așa că am căpătat expertiza și autoritatea necesară să emit afirmații ca cea din titlu.

Repetați după mine.

Multi-motherfucka-cereale.

De cel puțin două ori mai bun ca cel cu semințe și e zece ori peste cel cu mac. De susan nici nu vorbesc pentru că ăla n-a fost niciodată altceva decât un compromis pentru cei care se sperie ușor de niște mac între dinți.

Pe bune! ăsta cu multicereale este suspect de bun pentru ceva e făcut industrial la fiecare colț de gură de metrou.

Sigur, am mâncat covrigi mai buni. Mai germani. Mai unși cu toate alifiile. Dar nici unul nu era făcut într-o simigerie de pe stradă. Și cu siguranță n…

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…