Metamorfoze de Silviu Purcărete @ FITS 2018

Metamorfoze de Silviu Purcarete @ FITS 2018

Ieri pe ploaie și cu un sac de gunoi pe cap, asta nu este o exagerare de dragul expozițiunii, eram în primul rând la o piesă pe care o vânez de vreo 3 ani la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu-Metamorofoze. Altă capodoperă a lui Purcărete care intră în categoria de trebuie să o vezi că să o crezi.

Am văzut-o, am crezut-o, este impresionantă, chit că n-am înțeles nici jumătate din ea. Scenă cu scenă este ușor de secționat și analizat, dar cu rușine trebuie să zic că ansamblul m-a depășit. Așa se întâmplă când nu n-ai timp să frunzaresti cele 15 volume de mituri latine pe care le-ai citit în copilărie. Nu-i așa?

E drept că lipsa unor subtitrări nu ajută pentru numeroasele pasajele în latină pe cel care nu este obișnuit să își comande flat white-ul în frumosul grai al lui G.I. Cezar, dar dacă e să fac abstracție de asta pot spune că acțiunea în sine este aproape auto-descriptivă. Pe segemente. Întregul sper să îl înțeleg la următoarea vizionare.

Asta dacă o să mai fie o următoare vizionare. Gurile rele tot zic de vreun an și ceva că piesa e pe ultima sută de metri. Condițiile în care se joacă, un bazin cu apa în aer liber, încep să își spună cuvântul asupra actorilor care nu mai sunt la prima tinerețe.

Chiar și așa, nu pot să nu recomand experimentul asta a lui Purcărete. E o frumusețe nebună care cu siguranță o să stârnească un sentiment în cel care o privește. Și aici ar trebui să fac o comparație cu Faust, dar nu sunt la primul festival de teatru că să pic în această capcană.

Că să nu o mai lungesc mult, dacă veți ocazia să vedeți aceast spectacol va sugerez să o faceți. Măcar ca să îl criticați că nu are niciun sens. Sau că e o capodoperă. Oricum e genul ăla de spectacol pe care nu îl uiți, indifierent de câte festivaluri de teatru frecventezi.

Comentarii

  1. Asteptam un articol legat de FITS... de cand am vazut asta pe COMM :)
    Jun 16 nihasa captured Casa (Strada Avram Iancu 9, Sibiu, Romania)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Lansare: Bere Haiduc de la PENNY Market la 2 lei doza

viteza medie in oras .... 10km/h

Generator de nume de cocalari!