Treceți la conținutul principal

Ursus aduce berea la tanc, err tank

Ursus bere la tank

Aseară am fost la Biutiful la invitația celor de la Ursus să degust ultima lor găselniță: berea la tanc - bere proaspătă nepasteurizată adusă direct din fabrică în mai putin de 24 ore. Am ajuns însetat fix când tankul își făcea intrarea și m-am băgat în față să fiu printre primii care testează noul sortiment.

Nume: URSUS Tank
Stil: Lager
Alcool: ~5%
Origine: Romania
Producător: Ursus Breweries
Preț: nu știu momentan

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost halba care seamănă izbitor de mult cu trofeul Champions League fără o toartă. E grea, e impozantă și a devenit imediat una dintre halbele mele favorite. Acum regret puțin că am plecat și n-am fost român până la capăt ca să iau două acasă. O să o prețuiesc pe asta pe care o am până când nu o să mai fie.

Dar unei halbe impresionante îi șade bine cu o bere pe măsură, iar noul Ursus la tanc nu dezamăgește. Are o spumă frumoasă și generoasă, o culoare plăcută ochiului care cred că îi șade și mai bine în lumină naturală, iar gustul este unul destul de rafinat. Asta și din cauză că îi lipsește cu desăvârșire acidul pentru că procesul în sine de turnare nu implică dioxid de carbon. Presupun că folosesc un mix de gravitațional cu aer la presiune scăzută.

Berea în sine nu cred că se diferențiază prin ingrediente față de ce se găsește la sticlă, dar întreg procesul ăsta de transport și servire în mai puțin de o zi direct de pe linia producție îi conferă un gust tocmai bun de savurat la terasă într-o zi călduroasă. Cine a mai băut bere proaspătă nepasteurizată din butoi știe despre ce vorbesc. Ca și acelea, Ursus Tank este o bere efemeră cu un termen de valabilitate de doar două săptămâni.

Din păcate, datorită infrastructurii necesare pentru a avea promisiunea cu bere "veche" de o zi, doar în anumite locații Horeca o să puteți găsi Ursus-ul ăsta Tank. N-am o listă completă, am doar câteva menționate în comunicatul de presă: "București - Biutiful, Beert, Draft Pub, dar și din țară: Buzău – O brothers, Constanța – Library, Craiova – Downtown și Târgoviște – Towers". Locuri puțin mai mult peste medie când vine vorba de prețul berilor oferite.

Și cum nu știu prețul, îmi e greu să închei cu o notă sau recomandare. Cu siguranță este o bere pe care o să o caut în meniuri când e cald afară și vreau să mă răcoresc cu o bere la draft, dar dacă asta vine cu un cost de peste 13-15 lei, parcă e prea mult. Mult prea mult pentru un lager local, chiar dacă halba e atât de mișto.

Altfel, măcar 1 dată e de gustat pentru că le-a ieșit destul de bine. *slow clap*

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…