Treceți la conținutul principal

Ce faci pentru niște reality check săptămânal?



Cea mai înșelătorie a social media-ului e că îți lasă impresia că toată lumea e ca tine. Că toată lumea râde cam la aceleași glume, are cam același sistem de valori și este revoltată pe același subiect. În realitate e doar o bulă mică în jurul tău pe care social media-ului a creat-o în jurul pe subiectele și cu oamenii cu care ai relaționat cel mai ușor. Asta doar pentru a te face să stai mai mult în platformă.

Radu a scris bine pe acest subiect săptămâna asta în lumina evenimentelor recente din Caracal, dar mi se pare n-a dat și o soluție pentru a mai ieși din când în când în afara bulei. Oportunitate pentru mine să pun pe blog două-trei lucruri pe care le fac activ pentru nu rămâne ferecat într-un palat de cleștar.


  1. Mai mergi și pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Plimbarea pe jos în general face mai mult bine sănătății mentale decât celei fizice. Plimbă-te și prin cartierul ăla prin care n-ai fost niciodată. Mai schimbă-ți din când în când ruta către birou. Coboară cu câteva stații mai devreme și mergi pe străduțe. E plin de reality check pe străduțe.
  2. Mai ridică ochii din telefon când ești în metrou/autobuz/tramvai. Uită-te la cei din jurul tău și dacă poți, uită-te la ce fac pe telefon. Ăsta e cel mai ușor să vezi cum arată bula lor. La protestele de acum ceva ani, Facebook-ul meu ardea cu lozinci și poze de încurajare pe când cel al tipului de lângă mine din metrou era despre nu știu ce derby între Dinamo și Steaua. 
  3. Las-o mai moale cu unfriend-ul și block-ul. Păstrează-le pentru situații serioase care te obosesc sau îți fură din energie, dar ține acolo de sămânță niște oamenii din celelalte bule. Ală e un reality check instant în momentul în care îți apare în news-feed ceva ce n-ar trebui. 
  4. Uită-te măcar o dată pe săptămână pe YouTube Trending România. E un fel de top cu cele mai vizionate lucruri de către români care te pune în contact cu gusturile populare. Nu e de porc să mai dai click să vezi ce zice mărețul Dani Mocanu sau cine pe cine a mai porcăit la Insula Iubirii. 
  5. Mai dă și pe postul ăla TV. Sau cumpără revista aia. Intră pe grupul ăla de Facebook. Sau orice altceva din categoria asta. Uite, eu îl urmăresc Super WoW Nicolas pe YouTube (link) și pe alții similari din mai multe domenii și segmente de vârstă. În momentul în care se întâmplă ceva important prin țară de reacționează și ei, am un reality check instant despre cum văd lucrurile alte alte bule mai mari. 
Atât pentru început. Primele două puncte sunt mai mult niște schimbări de comportament așa că s-ar putea să dureze măcar minimele 21 de zile necesare pentru a deveni un obicei, dar ultimele 3 sunt lucruri care n-ar trebui să îți ia mai mult de 30 de minute pe săptămână. Aș zice că e destul de puțin pentru a nu o lua pe arătură și a emite păreri care n-au nicio legătură cu realitatea. 

Cam atât fraților. Nu uitați să vă abonați!

Comentarii

  1. N-am nimic cu nimeni, dar sa ai 64.000 de followeri si tu sa vorbesti in felul asta, asta inseamna sa nu mai ai valori in Romania.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Cel mai bun covrig din București

Este..

*drumroll*

covrigul cu multicereale de la simigeria Matei! /detaliu mai sus

În mod normal dacă eram pe Facebook aici s-ar fi oprit postarea, dar voi explica puțin dacă tot m-am încăpățânat să pun pe blog.

Recent am început să dau iama cu regularitate prin simigerii pentru că avem vreo 2 apostoli la o aruncătură de noul birou. Săptămâna asta n-a fost zi fără covrigi așa că am căpătat expertiza și autoritatea necesară să emit afirmații ca cea din titlu.

Repetați după mine.

Multi-motherfucka-cereale.

De cel puțin două ori mai bun ca cel cu semințe și e zece ori peste cel cu mac. De susan nici nu vorbesc pentru că ăla n-a fost niciodată altceva decât un compromis pentru cei care se sperie ușor de niște mac între dinți.

Pe bune! ăsta cu multicereale este suspect de bun pentru ceva e făcut industrial la fiecare colț de gură de metrou.

Sigur, am mâncat covrigi mai buni. Mai germani. Mai unși cu toate alifiile. Dar nici unul nu era făcut într-o simigerie de pe stradă. Și cu siguranță n…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…