Treceți la conținutul principal

Ziua Internațională de făcut ordine în viața digitală


„Pentru sănătatea voastră mentală faceți cel puțin o dată pe an curățenie în viața digitală” – așa va suna cel mai probabil un mesaj de interes public prin 2030 pe PRO VR. Puțin fantezist, nu?

Nu chiar.  La ce națiune de strângători de rahaturi suntem în viața reală, nici nu vreau să mă gândesc câte prostii s-au acumulat în cea digitală.

La câte newslettere pe care nu le deschizi niciodată ești abonat pentru că acum 10 ani aveai impresia că ești interesat de subiectul ăla?

Cu mailurile necitite joci în liga mică de 2 cifre sau ești în liga mare de 3? Te simt că ești în Champions League cu 4 sau mai multe.

Sau câte remindere primești săptămânal pe task-uri care trebuiau completate acum mii de zile?
Cam câte din paginile cărora le-ai dat like acum mult timp îți mai sunt de interes azi?

YouTube-ul în zona de subscription e jale. În cele mai noi video-uri uploadate de canalele la care ești abonat nu găsești unul la care te-ai uita, dar nici unsubscribe n-ai da.

Ăsta e hoarding digital și nu cred că este unul care e fără de păcat.

Ultimul newsletter săptămânal de la wrike.com îmi spunea că am un task overdue de 1624 de zile. Au închis ei prăvălia înainte să dau eu unsubscribe. Pentru că lepră sunt și eu ca toată lumea. Sau mai bine spus eram. Acum că am descoperit calea spre o viață digitală curată, v-o ofer gratis. Nici nu trebuie să apăsați vreun buton de like sau de subscribe.

Digital cleaning e simplu ca și cum ai zice „Am 15 minute libere azi și voi da câteva unsubscribe-uri”.

Condiționate de următoarele situații relativ simple:
  • M-am mințit singur crezând că o să mă intereseze ce ai de spus, dar în ultimul an n-am interacționat nici măcar o dată cu ce mi-ai arătat. 
  • Îmi ceri prea multă atenție cu multitudinea de informație săptămânală/zilnică pe care mi-o arăți.
  • Ne-am schimbat după atât timp. Ori tu. Ori eu. Nici nu contează. Cineva!

Atât.

Repeți asta la câteva săptămâni și în scurt timp inboxul o să fie de o singură cifră și notificările pe zero.

#magie

Comentarii

  1. Salut, interesat articolul. Eu incerc sa fac lucrul asta o data la 2-3 luni, astfel ajung la un numar de 10-20 mail-uri pe zi, iar din alea 10-20 citesc undeva la 3-4, depinde de interes.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

In 8 luni de rulat tigari am economisit ...

Acum aproape 8 luni (fara 2-3 zile) m-am apucat sa imi rulez singur tigarile din motive financiare si de gust. Astazi am avut curiozitatea sa imi numar cutiile de filtre goale pe care le-am pastrat fix pentru postul asta. 16 cutii a cate 200 de filtre fiecare adica cam 3200 de tigari in 8 luni. Echivalentula a 160 de pachete de tigari. Wow. Mi se pare foarte mult. Dar tot raul spre bine. Lasati-ma sa va demonstrez.

Inainte fumam un pachet de tigari pe zi. M-am apucat acum de rulat tigari acum ~240 de zile si am fumat echivalentul a 160 de pachete de tigari. Drept urmare am fumat cu 80 de pachete mai putin decat inainte. Putin mai sanatos pentru ca tabachera mea scoate tigari subtiri si inainte eram cu Kent lung.