Treceți la conținutul principal

Confort termic 2.0

care e temperatura ideală pe care ar trebui să am în casă?

Pentru că tot am trecut acum vreo lună jumătate prin chinurile unei schimbări de calorifere, mi-am zis că e momentul să fac un upgrade pe zona de confort cu niște robineți termostatați.

Ăsta a fost sfatul pe care l-am primit de la toată lumea, după cel să nu schimb caloriferele de fontă. Pentru că astea noi nu încălzesc la fel de bine și nu păstrează căldura la fel de mult timp.

Singurul care mi-a zis că nu or să fie probleme a fost meșterul.

„Dacă le dimensionezi puterea corect nu o să ai probleme”

Zis și făcut. Am aplicat formula de mai jos și am cumpărat în concordanță.

Până acum sunt mulțumit de rezultate și în casă e mai cald ca niciodată. Dar odată cu controlul ăsta sporit al temperaturii a venit involuntar următoarea problemă: care e temperatura ideală pe care ar trebui să am în casă?

Ochiometric am zis că e 24 de grade și am setat toți robineții în concordanță, iar acum temperatura prin zona unde are acces câinele (dormitor-hol-sufragerie) e undeva între 24 și 25 de grade. Și puteam să  jur că am dibuit-o din prima, asta până când am găsit prospectul de mai sus.

18 grade în dormitor? 20 de grade în sufragerie?

Blasfemie! Ce să știe și nemții ăștia despre confort?

Și mă apuc să caut pe Internet pentru a îi demonstra unui prospect că nu are dreptate. Caut și caut și descopăr că sunt un ciudat. Toată lumea recomandă temperaturi vizibil mai mici:
 • 22-24 grade în baie
 • 20-22 grade pentru sufragerie
 • 18-20 în bucătărie
 • 16-18 în dormitor
Fiecare grad în plus este estimat că mărește factura de încălzire cu 6% și nici excesul nu este recomandabil de medici (sursă).

Psihologii zic că vine de la nevoia de a compensa lipsurile avute înainte de '89 și le dau dreptate chiar dacă eram prea mic pe vremea aia. Amintirile mele despre iarna în apartament sunt despre călduri atât de ridicole încât multe ierni le-am petrecut în pantaloni scurți prin casă.

De curiozitate, sunt singurul sălbatic care și-a ales temperatura asta de coacere?

Comentarii

 1. Unii de la Heimeier si unii de la Te-sa (116-01).

  RăspundețiȘtergere
 2. 21 - 22 de grade e zona mea de confort. Fiecare e mai friguros sau mai calduros decat altul. Cheers pentru investitie!

  RăspundețiȘtergere
 3. 20-21 de grade
  Stiu din familie la 25-26...ma rog...

  RăspundețiȘtergere
 4. La 24 de grade ma simt cel mai Confortabil- pot sta in pantaloni scurti la temperatura acesta.
  Foarte interesant acest topic.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bai, nu e normal ca tu atunci cand sunt 0-5 grade sau mai putin, sa stai in pantaloni scurti in casa. Cu cat e diferenta mai mare cu atat e stresul mai puternic pentru corp. Daca iti este frig la 20-21 sau simti picioarele reci problema nu este din exterior ci din interior.
  Sau mai e o chestie, termostatul sta undeva pe un dulap la 1.5m si acolo sunt 22-23, iar tu stai pe canapea la 0.5m si acolo pot sa fie si 19 grade.

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu sunt in Germania de peste 10 ani si am fost de la inceput uimit de obiceiurile de aici. 18 grade in dormitor... horor! Centrala era pe bloc (un fel de casa cu cateva apartamente) si era programata sa se opreasca intre 10 noaptea si 6 dimineata, exact cand sunt acasa, dorm si am cevoie de mai multa caldura... horor. Ce bine ca acum am centrala mea si o programez cum vreau. Am discutat si cu alti nemti si sunt pareri diferite, pana la urma conteaza "sensibilitatea fiecaruia" si umiditatea. Oricum cred ca recomadarile alea sunt aberatii, le-a facut unu acum 100 ani si le-au preluat ceilalti fara sa le gandeasca

  RăspundețiȘtergere
 7. Apropo, e normal ca termostatul sa masoare lanca calorifer temperatura mai mare decat e in camera. Exista solutii in care poti "imperechea" termostatul la calorifer cu unul pe perete si altfel temperaturi mai reale.

  RăspundețiȘtergere
 8. Norvegia. Fara incalzire in dormitoare. Geamul il inchidem daca e mai frig de minus 10. Not kidding.
  In casa, termostatul de la aerul conditionat e setat pe 19. Cablurile din podea pe 22, intre 6-9 si 15-22. 16 grade in rest.
  In baie, cablurile pe 26 constant.
  Daca e foarte frig mai facem cate un foc in semineu, seara. Dar trebuie sa fie mai jos de -15 ca altfel se face foarte foarte cald noaptea.
  :)))

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Empatie

Era o vorbă care spunea că îți dai seama de caracterul unui om după modul în care se comportă cu cei de sub el (servitori, chelneri etc.). Dacă e mârlan cu ei, e mârlan cu toată lumea. Doar că nu își permite să o arate în mod normal așa că în fața superiorilor este mielușel. Și, deși nu i-am acordat prea multă importanță în trecut zicalei ăsteia, cumva a rămas cu mine în toți acești ani. 
În vremurile astea de pandemie, când e mai greu să vezi oameni dorind să umilească chelneri, unitatea de măsură a caracterului unui om este empatia digitală. 
EMPATÍEs.f. (Fil.) Formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social sau a ceva, apropiată de intuiție; interpretare a eului altora după propriul nostru eu. ♦ Transpunerea noastră simpatetică în obiectele exterioare. V. intropatie. [< fr. empathie].
Empatia față de ceilalți prinși în fix aceeași situație ca și tine, dar care n-au fost atât de norocoși/muncitori/șmecheri ca tine încât să se lăfăie într-o izolare la conac, casă de vacanță s…

Primul meu generator: AGT 2701 HSB 2200W cu motor Honda

Pentru că am ales să petrec pandemia asta la țară unde de bine de rău câinele poate alerga prin micuța curte și pentru că săptămâna trecută un gigel a intrat cu camionul într-un stâlp de înaltă tensiune, miercurea trecută m-am întors pentru vreo 8 ore într-un evul mediu destul de comod. Zic comod pentru că centrala era pe un ups mai mare care în teorie ține vreo două zile așa că n-am așteptat întoarcerea curentului în frig. 
Cu toate astea, a trebuit să zic pa-pa tehnologiilor astea de care ești în general super dependent: toaletă, internet & televizor. Cel puțin din perspectiva comodității, internet aveam printr-un hotspot de pe telefon. Iar despre toaletă n-aș vrea să intru în prea multe detalii pentru că nu e suficient de glam pentru social media-ului lui 2020.
Dar credeți-mă, 8 ore de incertitudine au fost suficiente încât să ne gândim să investim într-un generator. Mai bine să fie acolo și să ne împiedicăm de el decât să îi ducem dorul data viitoare când ceva similar se va î…