Treceți la conținutul principal

Confort termic 2.0

care e temperatura ideală pe care ar trebui să am în casă?

Pentru că tot am trecut acum vreo lună jumătate prin chinurile unei schimbări de calorifere, mi-am zis că e momentul să fac un upgrade pe zona de confort cu niște robineți termostatați.

Ăsta a fost sfatul pe care l-am primit de la toată lumea, după cel să nu schimb caloriferele de fontă. Pentru că astea noi nu încălzesc la fel de bine și nu păstrează căldura la fel de mult timp.

Singurul care mi-a zis că nu or să fie probleme a fost meșterul.

„Dacă le dimensionezi puterea corect nu o să ai probleme”

Zis și făcut. Am aplicat formula de mai jos și am cumpărat în concordanță.

Până acum sunt mulțumit de rezultate și în casă e mai cald ca niciodată. Dar odată cu controlul ăsta sporit al temperaturii a venit involuntar următoarea problemă: care e temperatura ideală pe care ar trebui să am în casă?

Ochiometric am zis că e 24 de grade și am setat toți robineții în concordanță, iar acum temperatura prin zona unde are acces câinele (dormitor-hol-sufragerie) e undeva între 24 și 25 de grade. Și puteam să  jur că am dibuit-o din prima, asta până când am găsit prospectul de mai sus.

18 grade în dormitor? 20 de grade în sufragerie?

Blasfemie! Ce să știe și nemții ăștia despre confort?

Și mă apuc să caut pe Internet pentru a îi demonstra unui prospect că nu are dreptate. Caut și caut și descopăr că sunt un ciudat. Toată lumea recomandă temperaturi vizibil mai mici:
  • 22-24 grade în baie
  • 20-22 grade pentru sufragerie
  • 18-20 în bucătărie
  • 16-18 în dormitor
Fiecare grad în plus este estimat că mărește factura de încălzire cu 6% și nici excesul nu este recomandabil de medici (sursă).

Psihologii zic că vine de la nevoia de a compensa lipsurile avute înainte de '89 și le dau dreptate chiar dacă eram prea mic pe vremea aia. Amintirile mele despre iarna în apartament sunt despre călduri atât de ridicole încât multe ierni le-am petrecut în pantaloni scurți prin casă.

De curiozitate, sunt singurul sălbatic care și-a ales temperatura asta de coacere?

Comentarii

  1. Unii de la Heimeier si unii de la Te-sa (116-01).

    RăspundețiȘtergere
  2. 21 - 22 de grade e zona mea de confort. Fiecare e mai friguros sau mai calduros decat altul. Cheers pentru investitie!

    RăspundețiȘtergere
  3. 20-21 de grade
    Stiu din familie la 25-26...ma rog...

    RăspundețiȘtergere
  4. La 24 de grade ma simt cel mai Confortabil- pot sta in pantaloni scurti la temperatura acesta.
    Foarte interesant acest topic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bai, nu e normal ca tu atunci cand sunt 0-5 grade sau mai putin, sa stai in pantaloni scurti in casa. Cu cat e diferenta mai mare cu atat e stresul mai puternic pentru corp. Daca iti este frig la 20-21 sau simti picioarele reci problema nu este din exterior ci din interior.
    Sau mai e o chestie, termostatul sta undeva pe un dulap la 1.5m si acolo sunt 22-23, iar tu stai pe canapea la 0.5m si acolo pot sa fie si 19 grade.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt in Germania de peste 10 ani si am fost de la inceput uimit de obiceiurile de aici. 18 grade in dormitor... horor! Centrala era pe bloc (un fel de casa cu cateva apartamente) si era programata sa se opreasca intre 10 noaptea si 6 dimineata, exact cand sunt acasa, dorm si am cevoie de mai multa caldura... horor. Ce bine ca acum am centrala mea si o programez cum vreau. Am discutat si cu alti nemti si sunt pareri diferite, pana la urma conteaza "sensibilitatea fiecaruia" si umiditatea. Oricum cred ca recomadarile alea sunt aberatii, le-a facut unu acum 100 ani si le-au preluat ceilalti fara sa le gandeasca

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo, e normal ca termostatul sa masoare lanca calorifer temperatura mai mare decat e in camera. Exista solutii in care poti "imperechea" termostatul la calorifer cu unul pe perete si altfel temperaturi mai reale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Norvegia. Fara incalzire in dormitoare. Geamul il inchidem daca e mai frig de minus 10. Not kidding.
    In casa, termostatul de la aerul conditionat e setat pe 19. Cablurile din podea pe 22, intre 6-9 si 15-22. 16 grade in rest.
    In baie, cablurile pe 26 constant.
    Daca e foarte frig mai facem cate un foc in semineu, seara. Dar trebuie sa fie mai jos de -15 ca altfel se face foarte foarte cald noaptea.
    :)))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

YouTube: gătește ca bunica ta sau învață niște șmecherie

O știți pe Li Ziqi?

Eu abia săptămâna trecută am descoperit-o. Eram la o bere și cred că am zis că în 2020 vreau să îmi petrec sărbătorile de iarnă într-un sat din Maramureș-Bucovina, iar de acolo discuția a plecat în zona cum se trăia și gătea acum sute e ani. Și dacă nu sunt prea optimist, chiar acum 5-10-15 ani în unele zone din țară.

Li Ziqi este o gagică din China care s-a mutat înapoi la țară pentru a avea grijă de bunică după ce i-a murit bunicul. Țara asta a ei este o zonă semi-izolată din regiunea Sichuan care adăpostește cea mai mare rezervație de panda gigantici. Iar ideea din spatele video-urilor era să le arate tinerilor cum și de unde vine mâncarea tradițională chinezească.


Marțea trecută am văzut pentru prima oară video-ul de mai sus, iar sâmbătă am făcut maraton de nostalgie cu bere, pulled pork și niște crănțănele. Având în vedere că fructele și legumele sunt aproape identice cu ce avem și noi, iar tehnica folosită îmi aduce aminte de ceea ce vedeam pe la bunici în va…

Hocus pocus ignorantus

Din ce în ce mai des mi se întâmplă să deschid socialul personal, să dau vreo două trei scrolluri, să înghit în sec și să îl închid. Aceleași 5 întrebări fără răspuns îmi vin în minte și prefer să nu mă bag în dileme existențiale dacă nu este neapărat necesar.

Așa că mai bine îmi pierd timpul liber în alt mod, adică cu jocuri pe calculator. Măcar acolo lucrurile sunt destul de liniare și fiecare "victorie" sau "înfrângere" e cumva meritată și ușor de atribuit. Am pus în ghilimele pentru că majoritatea jocurilor mele sunt de tip sandbox așa că nu am niște obiective clar definite de la început.

Pentru curioși și pentru posteritate, acestea sunt cele 5 dileme care se mulează aproape perfect pe 90% din ceea ce văd pe social. Și desigur că persoanele de față se exclud, #evident.

Dumnezeule, cât timp liber ai la dispoziție să te cerți pe prostia asta?E ceva în neregulă cu mine că nu mă interesează să fiu purtătorul dreptății și moralității absolute pe Internet?Dar nimeni …