Treceți la conținutul principal

Snowboarding in Tirol: Solden

A 3-a zi de snowboarding a inceput in forta chiar in Solden - statiune cu 144 km de partii (67 albastre, 48 rosii si 27 negre) si 33 de instalatii. Un mini rai cu zapada garantata din Octombrie pana in Mai, pentru ca au o zona cu ghetar intre 2 796 m si 3 340 m. Mai ca ti se varsa o lacrima de saracii austrieci...

Solden - 33 de instalatii care pot transporta 67 354 de persoane pe ora intre partiile situatie la 1 350 m si 3 340 m

A fost ziua cea mai grea pentru mine. Imi ardeau picioarele de la atata efort. Prima coborare a fost spectaculoasa, dar al dracu de solicitanta pentru mine ca snowboarder. Partia era rosie si extrem de rapida. Colac peste pupaza, mai era si foarte stramta prin zonele in care estimez ca ajungeam pe la un 60+ km/h. Poate e putin pentru schiori (stiu pe cineva care a bagat aproape 93), dar pentru mine e o viteza rezonabila la care incep ma gandesc cat am bifat ca valoreaza viata mea pe asigurarea medicala de calatorie.

AQUA DOME - spa cu priveliste dupa o zi in care ai fost stors pe partie de ultimul strop de efort

Am eu un pitic in cap, dar mie imi trebuie loc suficient in stanga si-n dreapta ca sa pot sa opresc in siguranta. De asta nu m-am simtit foarte confortabil pe drumul (1) lat de 6-8 m - ce in dreapta te intampina cu stanca si in stanga cu o priveliste superba a hauului fara fund. Ma jur ca asa parea cand ma apropiam de el!

Totusi, n-am de ce sa ma plang. Curajosii puteau sa se bucure de powder si de partii cat doreau ei de dificile. Exista cate ceva pentru fiecare: drumuri drepte pentru incepatori, snowpark, trasee de competitie sau negre care te vor obosi atat de mult incant nu o sa mai poti sa vorbesti 5-10 minute. All around - mi s-a parut cea mai echilibrata statiune vizitata in #auskia. Un fel de Sinaia asa.

De ce fac comparatia asta? O singura persoana am vazut sa coboare partia pe fund cu schiurile in brate. M-am simtit si l-am ajutat sa ii duc schi-urile pana la gondola. Mi-a multumit frumos in engleza si apoi s-a intors catre celalalat prieten campion unde a bagat o oda moldoveneasca catre originile celor care au facut partiile. Mmmmmda :)

N-ar fi rau sa ai privelistea asta de dimineata
Zona este superba ce iti ofera niste privelisti spectaculoase si partii lungi.

Cea mai lunga are 15 km si o diferenta de nivel de aproape 2 000 m (fara vreo 20), si se te poarta langa niste niste cabanute traditionale (vechi de peste 300 de ani) unde te poti bucura de soare, cel mai bun Kaiserschmarrn din zona (Gampe Thaya - I pe harta de mai sus) si oameni prietenosi.

Aici as vrea sa fac o scurta paranteza - mi s-a parut foarte misto ca mai tot ce vezi si mananci in land-ul Tirolului... este facut cu materiale sau ingrediente locale. Chiar nenea care are Gampe Thaya imi spunea ca nu stie exact cat o sa mai poata sa faca delicioasele preparate culinare, pentru ca tot ce foloseste e luat de la taranii din zona. Tarani care nu pot sa ii dea o factura, termen de expirare si alte lucruri cerute de UE. "Problema" pe care o avem si noi in tara. Totusi, ce nu prea avem noi este consensul asta general de a sustine economia locala - lucru care atrage o autenticitate aparte.

ICE Q  (3 040 m) - un restaurant unde te poti delecta cu cel mai bun strudel din lume (zic ei) sau cu o sticla de vina de 1 800 euro.
Dar destul despre ce au ei si nu avem noi ca popor, hai sa vorbim putin despre preturi.

Sunt cam la fel ca la Obergurgl-Hochgurgl. Ski pass-ul pe o zi este 47-48 de euro. Cinci zile te costa intre 191 si 216 (in functie de perioada), iar 5 zile din 7 e intre 205 si 231 de euro.  Diferentele sunt aproape insizabile - asta pentru ca oricum poti sa folosesti ski pass-ul de acolo in Solden, si invers.

Ce am uitat sa zic in review-ul precedent - pentru 12 euro in plus fata de pretul unui ski pass, beneficiezi de prim ajutor si transport gratuit (inclusiv elicopter) daca ti se intampla ceva pe partie. Termenul folosit de ei este "secured Solden Ski Area" asa ca presupun ca nu e vorba de exclusiv partie, cat mai de graba se refera la zona schiabila.

Legat de vreme - e o loterie. Fiind la o altitudine atat de mare, poti prinde ceata ingrozitoare sau soare arzator.
N-am inchiriat echipament, pentru ca l-am folosit pe cel din statiunea invecinata, asa ca n-as putea sa zic exact care sunt preturile. Presupun ca sunt putin (2-3-5 euro) mai mari. Cam asta a este oricum impresia generala despre Solden - cu 2-3 euro mai scump ca Obergurgl-Hochgurgl. Probabil pentru ca ai ghetar in Solde.

Si pentru ca vorbeam de ghetar, exista si o cursa care se numeste Big 3 Rally. Trei varfuri de peste 3000 de metri (3 048, 3 250 si 3 340) pe care le cuceresti dupa vreo 50 km de schiat.  Nu mai bine ne oprim noi la restaurantul ICE Q si servim un strudel?

Ca tot ziceam mai sus de ICE Q, cam asa se vede din interior. A costat 5 milioane de euro si a fost deschis acum 5 luni.

Concluzia finala despre Solden din perspectiva snowboarder-ului: mi-a placut mai mult ca la Obergurgl-Hochgurgl, pentru e o zona mai variata. Cum ziceam si mai sus - gasesti relativ usor powder daca il cauti, ai trasee mai lungi si nivele de dificultate pentru fiecare. Singurul dezavantaj cred ca este altitudinea ridicata la care se gaseste - vremea poate sa fie un factor important. Norii pot sa fie foarte jos si sa te dai o zi intreaga pe ceata sau poti sa prinzi o zi superba care te va rasplati cu privelistii incredibile.

Stiu ca nu prea va place partea asta, dar e frumos sa ii mentionez pe cei care au facut posibil articol:

#Auskia este un eveniment realizat cu sprijinul Tirol Werbung și susținut de Wizz Air și TNT Express.

TL;DR review (1- nu foarte; 5 - foarte):
  • Peisaje spectaculoase in varf: 5/5
  • Peisaje spectaculoase pe partie: 4/5
  • Dificultatea partiilor: 4/5
  • Starea partiilor: 4/5
  • Usurinta de a gasi powder: 3/5
  • Lungimea individuala a partiilor: 4/5
  • Factorul de aglomeratie: 4/5
Alte review-uri din Seria Snowboarding in TirolObergurgl-Hochgurgl, Stubaier Gletscher si Schlick 2000.

Comentarii

Populare în ultima săptămână

De unde îmi iau bere mai specială pentru acasă

Dacă ești și tu ca mine, câteodată vrei doar să ajungi acasă și să bei o bere mai specială. Ceva ce nu se găsește cu ușurință prin supermarket-uri. E bună și aia, dar de obicei marile lanțuri de supermarket-uri nu prea își schimbă portofoliu de beri locale/de import suficient de des încât să te surprindă ceva la raft.

Dacă ești din București ai mai multe opțiuni de locuri unde poți merge să cumperi bere artizanală, iar dacă nu ești o poți face online unde mai plătești ~20 de lei costul de livrare.

Cea mai variată ofertă cred că o găsești la The Beer Institute, un start-up al unor prieteni ce deja și-au deschis a doua locație în Agora Floreasca. Cred că le merge bine având în vedere că s-au extins la câteva luni după ce au deschis primul magazin în incinta Carrefour-ului de lângă Cambridge School of Bucharest de la Romană. Sunt foarte activi pe pagina de Facebook și nu cred că trece vreo săptămână fără să facă vreun eveniment pentru pasionații de bere artizanală.

Dacă ai poftă de ceva …

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Perfektum Double Black IPA

Acum 3 ani scriam pe blog despre o mică fabrică de bere din cartierul Berceni care tocmai lansase unele dintre cele mai urâte etichete de bere artizanală. Atunci zicem că băieții ăștia de la ArtBrew sunt de urmărit pentru că sunt printre singurii care fac o bere decentă. Pe cât de mult i-am lăudat în postarea respectivă, pe atât de mult n-am mai auzit nimic de ei în tot acest timp.

Asta până acum vreo câteva zile când am dat total întâmplător de noua lor Black IPA.

Nume: Perfektum Double Black IPA
Stil: Black IPA
Alcool: 8.2%
Origine: Romania
Producător: ArtBrew
Preț: 21 de lei în Craft și Draft

Aia veche mi-a plăcut pentru că aducea destul de mult cu ceva ce am făcut într-o vară acasă: o bere cu o culoare frumoasă care stârnea reacții puternice chiar și în cei care nu prea le aveau cu berea.
Parcă așa sună mai frumos decât adevărul: o bere care te făcea să te strâmbi din nas încă de la prima gură. Dar unii sunt masochiști ca mine și apreciază gustul acesta puternic de caramel.

Double Blac…