Treceți la conținutul principal

Snowboarding in Tirol: Solden

A 3-a zi de snowboarding a inceput in forta chiar in Solden - statiune cu 144 km de partii (67 albastre, 48 rosii si 27 negre) si 33 de instalatii. Un mini rai cu zapada garantata din Octombrie pana in Mai, pentru ca au o zona cu ghetar intre 2 796 m si 3 340 m. Mai ca ti se varsa o lacrima de saracii austrieci...

Solden - 33 de instalatii care pot transporta 67 354 de persoane pe ora intre partiile situatie la 1 350 m si 3 340 m

A fost ziua cea mai grea pentru mine. Imi ardeau picioarele de la atata efort. Prima coborare a fost spectaculoasa, dar al dracu de solicitanta pentru mine ca snowboarder. Partia era rosie si extrem de rapida. Colac peste pupaza, mai era si foarte stramta prin zonele in care estimez ca ajungeam pe la un 60+ km/h. Poate e putin pentru schiori (stiu pe cineva care a bagat aproape 93), dar pentru mine e o viteza rezonabila la care incep ma gandesc cat am bifat ca valoreaza viata mea pe asigurarea medicala de calatorie.

AQUA DOME - spa cu priveliste dupa o zi in care ai fost stors pe partie de ultimul strop de efort

Am eu un pitic in cap, dar mie imi trebuie loc suficient in stanga si-n dreapta ca sa pot sa opresc in siguranta. De asta nu m-am simtit foarte confortabil pe drumul (1) lat de 6-8 m - ce in dreapta te intampina cu stanca si in stanga cu o priveliste superba a hauului fara fund. Ma jur ca asa parea cand ma apropiam de el!

Totusi, n-am de ce sa ma plang. Curajosii puteau sa se bucure de powder si de partii cat doreau ei de dificile. Exista cate ceva pentru fiecare: drumuri drepte pentru incepatori, snowpark, trasee de competitie sau negre care te vor obosi atat de mult incant nu o sa mai poti sa vorbesti 5-10 minute. All around - mi s-a parut cea mai echilibrata statiune vizitata in #auskia. Un fel de Sinaia asa.

De ce fac comparatia asta? O singura persoana am vazut sa coboare partia pe fund cu schiurile in brate. M-am simtit si l-am ajutat sa ii duc schi-urile pana la gondola. Mi-a multumit frumos in engleza si apoi s-a intors catre celalalat prieten campion unde a bagat o oda moldoveneasca catre originile celor care au facut partiile. Mmmmmda :)

N-ar fi rau sa ai privelistea asta de dimineata
Zona este superba ce iti ofera niste privelisti spectaculoase si partii lungi.

Cea mai lunga are 15 km si o diferenta de nivel de aproape 2 000 m (fara vreo 20), si se te poarta langa niste niste cabanute traditionale (vechi de peste 300 de ani) unde te poti bucura de soare, cel mai bun Kaiserschmarrn din zona (Gampe Thaya - I pe harta de mai sus) si oameni prietenosi.

Aici as vrea sa fac o scurta paranteza - mi s-a parut foarte misto ca mai tot ce vezi si mananci in land-ul Tirolului... este facut cu materiale sau ingrediente locale. Chiar nenea care are Gampe Thaya imi spunea ca nu stie exact cat o sa mai poata sa faca delicioasele preparate culinare, pentru ca tot ce foloseste e luat de la taranii din zona. Tarani care nu pot sa ii dea o factura, termen de expirare si alte lucruri cerute de UE. "Problema" pe care o avem si noi in tara. Totusi, ce nu prea avem noi este consensul asta general de a sustine economia locala - lucru care atrage o autenticitate aparte.

ICE Q  (3 040 m) - un restaurant unde te poti delecta cu cel mai bun strudel din lume (zic ei) sau cu o sticla de vina de 1 800 euro.
Dar destul despre ce au ei si nu avem noi ca popor, hai sa vorbim putin despre preturi.

Sunt cam la fel ca la Obergurgl-Hochgurgl. Ski pass-ul pe o zi este 47-48 de euro. Cinci zile te costa intre 191 si 216 (in functie de perioada), iar 5 zile din 7 e intre 205 si 231 de euro.  Diferentele sunt aproape insizabile - asta pentru ca oricum poti sa folosesti ski pass-ul de acolo in Solden, si invers.

Ce am uitat sa zic in review-ul precedent - pentru 12 euro in plus fata de pretul unui ski pass, beneficiezi de prim ajutor si transport gratuit (inclusiv elicopter) daca ti se intampla ceva pe partie. Termenul folosit de ei este "secured Solden Ski Area" asa ca presupun ca nu e vorba de exclusiv partie, cat mai de graba se refera la zona schiabila.

Legat de vreme - e o loterie. Fiind la o altitudine atat de mare, poti prinde ceata ingrozitoare sau soare arzator.
N-am inchiriat echipament, pentru ca l-am folosit pe cel din statiunea invecinata, asa ca n-as putea sa zic exact care sunt preturile. Presupun ca sunt putin (2-3-5 euro) mai mari. Cam asta a este oricum impresia generala despre Solden - cu 2-3 euro mai scump ca Obergurgl-Hochgurgl. Probabil pentru ca ai ghetar in Solde.

Si pentru ca vorbeam de ghetar, exista si o cursa care se numeste Big 3 Rally. Trei varfuri de peste 3000 de metri (3 048, 3 250 si 3 340) pe care le cuceresti dupa vreo 50 km de schiat.  Nu mai bine ne oprim noi la restaurantul ICE Q si servim un strudel?

Ca tot ziceam mai sus de ICE Q, cam asa se vede din interior. A costat 5 milioane de euro si a fost deschis acum 5 luni.

Concluzia finala despre Solden din perspectiva snowboarder-ului: mi-a placut mai mult ca la Obergurgl-Hochgurgl, pentru e o zona mai variata. Cum ziceam si mai sus - gasesti relativ usor powder daca il cauti, ai trasee mai lungi si nivele de dificultate pentru fiecare. Singurul dezavantaj cred ca este altitudinea ridicata la care se gaseste - vremea poate sa fie un factor important. Norii pot sa fie foarte jos si sa te dai o zi intreaga pe ceata sau poti sa prinzi o zi superba care te va rasplati cu privelistii incredibile.

Stiu ca nu prea va place partea asta, dar e frumos sa ii mentionez pe cei care au facut posibil articol:

#Auskia este un eveniment realizat cu sprijinul Tirol Werbung și susținut de Wizz Air și TNT Express.

TL;DR review (1- nu foarte; 5 - foarte):
  • Peisaje spectaculoase in varf: 5/5
  • Peisaje spectaculoase pe partie: 4/5
  • Dificultatea partiilor: 4/5
  • Starea partiilor: 4/5
  • Usurinta de a gasi powder: 3/5
  • Lungimea individuala a partiilor: 4/5
  • Factorul de aglomeratie: 4/5
Alte review-uri din Seria Snowboarding in TirolObergurgl-Hochgurgl, Stubaier Gletscher si Schlick 2000.

Comentarii

Postări Populare

Și tu câtă fericire ai pierdut când ți-ai mărit numărul de followers de 25 ori pe Instagram?

Cred că toți cei care se vor uita la video-ul ăsta se vor împărți imediat în două categorii. Prima a celor care vor trade rapid concluzia că social media și faima nu aduc fericirea, a doua a celor care vor spune că e de fapt o maturizare oarecum de așteptat la vârsta respectivă. Cred că este evident după titlu în ce categorie fac parte.

Dacă e să mă iau după Internet, fata respectivă este ceva produs al industriei de fabricat vedete din nimic. Tot ce este posibil pentru că până azi n-am auzit de ea și e improbabil să mă apuc acum să îi urmăresc cariera muzicală. Cu toate astea, ideea video-ului de mai sus mi se pare foarte tare și Vanity Fair iar a dovedit că știe extrem de bine cu ce se mănâncă socialul ăsta pe pâine.

Și ca să mă întorc la acest video, spuneți-mi voi că nu este undeva în top 5 cele mai triste pe care le-ați văzut în istoria recentă. Cum într-un an de zile zâmbetul și optimismul sunt înlocuite de stres și singurătate.

Hashtag atât de trist.

Să dăm cu sad reaction și …

eMAG: Formare preț în Black Friday

Dezavantajul de a scrie ultimul despre un eveniment e că tot ce era de spus deja a fost spus. Cam așa m-am trezit eu azi când am vrut să pune blog câteva gânduri despre întâlnirea anuală cu cei de la eMAG. Pe Cetin l-a interesat mai mult situația afilierii, pe Răzvan despre market place, Radu planurile lor de viitor, Marius despre Black Friday, iar Alex a pus pe blog într-un mod exemplar tot ce s-a vorbit joia trecută. Eu ce aș pune pe blog în plus?

M-am gândit să zic vreo două lucruri despre prețuri și reduceri. Fie că e vorba de Black Friday sau cine știe ce promoție din cursul anului, oamenii au în general părerea că prețurile nu sunt la nivelul corect. Sunt prea mari, acum două luni era mai ieftin sau alte probleme de gen.

Problema cred că este mai mult de percepție. Mulți au impresia că atunci când vine BF trebuie ca totul să fie la niște prețuri ridicol de mici. Minim jumătate. Recomandabil la un sfert față de cât e în restul timpului. Ideal ar fi ca magazinul sa se roage de ti…

Burgeri de Centenar la McDonald's

Centenarul ăsta a băgat toate brand-urile în priză și fiecare se gândește ce twist românesc ar putea să ofere și ei la rândul lor. Nu zic că pentru 99% din populație această aniversare nu prea contează pentru că poate mă înșel și n-am chef de scandal în weekend, dar în esență nu e nimic rău în acest efort colectiv de a zice ceva de România.

Asta se întâmplă și cu McDonald's care, ca în fiecare toamnă, pune pe tăvile doritorilor produse în ediții limitate. De data asta e vorba de 3 burgerași de inspirație românească cu ingrediente locale. Burgeri pe care am apucat să îi testez în avanpremieră joia asta. Cei 3 burgeri n-au vreo denumire anume așa că s-ar putea să fie dificil de găsit prin meniu, dar astea sunt ingredientele lor:

Burgerul cu carne de porc conține o chiflă pufoasă presărată cu mălai la care se adaugă un sos de muștar, ceapă prăjită, castraveți murați, praz, un mix de varză albă și sfeclă roșie.Burgerul de pui conține carne de pui de la Transavia într-o crustă cu ierbu…