Treceți la conținutul principal

Cat si ce am cumparat de la supermarket-uri in 14 luni?

Acum vreo 4 ani am scris un post despre cam cat costa pe luna sa traiesti in Bucuresti si am primit tot felul de reactii in contradictie cu ceea ce spuneam. Cum imi plac cifrele si nu vroiam sa las impresia ca vorbesc din auzite, in ultimele 14 luni am facut un experiment: mi-am colectat toate bonurile de la supermarket-uri/hypermarket-uri. Fix ca sa inteleg cam ce lucruri cumpar si cam cat costa toate asta.

Vorbesc de lucruri pe care le iei saptamanal pentru casa si pentru tine: mancare, bautura, chestii de rontait, dulciuri, lucruri pentru baie si bucatarie. You know ... the basic stuff. Lucruri care se gasesc saptamanal in cosul meu de cumparaturi.


In cele 56 de saptamani care au trecut, am ajuns printr-un super market de 54. Grosso modo as putea sa zic ca am fost in fiecare saptamana sa fac "aprovizionarea", desi am fost multe saptamani plecat d-acasa.

54 de sesiuni care au insumat 5573 de lei. Rotunjim? 5600 de lei - o medie de 100 de lei pe saptamana. E mult? E putin? Pare putin, avand in vedere ca in general gatesc de maxim 2 ori pe saptamana, mananc mult in oras si serile le petrec in general p-afara.

Dar hai sa vedem ce am cumparat de astia 5600 de lei!

Putin peste 37% din produsele cumparate sunt beri. 237 ca sa fiu mai exact. Nu sunt alcoolic, dar in general am multe seri de filme/sporturi cu prietenii pe la mine. Oricum ieseam destul de bine si fara scuza asta - insemna 0.6 beri baute pe zi.

Surpriza nu a fost procentajul mare de bere din produsele cumparate, ci snacks-urile - 8%. Nu-mi imaginam ca toate saratelele, pufuletii si alte bazaconii sa fie atat de fruntase. Apoi am observat alte ciudatenii. Intre lucrurile cumparate pentru baie si cele pentru bucatarie, exista o diferenta de un singur produs. Aceeasi diferenta se gaseste si intre mezeluri si branzeturi. Poate nu-mi sarea in ochi lucrul asta atat de mult daca nu era vorba de categori complementare. E de studiat putin acest fenomen.

In rest, cam asta pare sa fie "piramida" mea de nevoi! Referitor la ce am scris in postul din 2010, calculele par sa stea in picioare. Cel putin pe mancare sunt off cu vreo 90 de euro, pe care sunt ferm convins ca i-as "recupera" daca as considera si take out-urile si mesele de seara prin oras.

La intretinere sunt dead on. Estimat 70 de euro, real 69.52. Da, am facut o medie a ultimilor 14 intretineri platite (4300 de lei) si rezulta o intretinere medie de 307 lei si ceva maruntis.

Cu o intarziere de 4 ani, pot sa afirm cu tarie ca calculul inca tine domne :)

[later edit] +Vlad Zotta mi-a suflat in casca ca nu am precizat daca sunt pentru o singura persoana sau pentru doua. My bad. Sunt pentru doua. I don't do bere cu arome, dulciuri si sucuri. Cu toate acestea, nu cred ca influenteaza masiv calculul final.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

YouTube: gătește ca bunica ta sau învață niște șmecherie

O știți pe Li Ziqi?

Eu abia săptămâna trecută am descoperit-o. Eram la o bere și cred că am zis că în 2020 vreau să îmi petrec sărbătorile de iarnă într-un sat din Maramureș-Bucovina, iar de acolo discuția a plecat în zona cum se trăia și gătea acum sute e ani. Și dacă nu sunt prea optimist, chiar acum 5-10-15 ani în unele zone din țară.

Li Ziqi este o gagică din China care s-a mutat înapoi la țară pentru a avea grijă de bunică după ce i-a murit bunicul. Țara asta a ei este o zonă semi-izolată din regiunea Sichuan care adăpostește cea mai mare rezervație de panda gigantici. Iar ideea din spatele video-urilor era să le arate tinerilor cum și de unde vine mâncarea tradițională chinezească.


Marțea trecută am văzut pentru prima oară video-ul de mai sus, iar sâmbătă am făcut maraton de nostalgie cu bere, pulled pork și niște crănțănele. Având în vedere că fructele și legumele sunt aproape identice cu ce avem și noi, iar tehnica folosită îmi aduce aminte de ceea ce vedeam pe la bunici în va…

Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?

Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima coma…

Hocus pocus ignorantus

Din ce în ce mai des mi se întâmplă să deschid socialul personal, să dau vreo două trei scrolluri, să înghit în sec și să îl închid. Aceleași 5 întrebări fără răspuns îmi vin în minte și prefer să nu mă bag în dileme existențiale dacă nu este neapărat necesar.

Așa că mai bine îmi pierd timpul liber în alt mod, adică cu jocuri pe calculator. Măcar acolo lucrurile sunt destul de liniare și fiecare "victorie" sau "înfrângere" e cumva meritată și ușor de atribuit. Am pus în ghilimele pentru că majoritatea jocurilor mele sunt de tip sandbox așa că nu am niște obiective clar definite de la început.

Pentru curioși și pentru posteritate, acestea sunt cele 5 dileme care se mulează aproape perfect pe 90% din ceea ce văd pe social. Și desigur că persoanele de față se exclud, #evident.

Dumnezeule, cât timp liber ai la dispoziție să te cerți pe prostia asta?E ceva în neregulă cu mine că nu mă interesează să fiu purtătorul dreptății și moralității absolute pe Internet?Dar nimeni …