Treceți la conținutul principal

Cat si ce am cumparat de la supermarket-uri in 14 luni?

Acum vreo 4 ani am scris un post despre cam cat costa pe luna sa traiesti in Bucuresti si am primit tot felul de reactii in contradictie cu ceea ce spuneam. Cum imi plac cifrele si nu vroiam sa las impresia ca vorbesc din auzite, in ultimele 14 luni am facut un experiment: mi-am colectat toate bonurile de la supermarket-uri/hypermarket-uri. Fix ca sa inteleg cam ce lucruri cumpar si cam cat costa toate asta.

Vorbesc de lucruri pe care le iei saptamanal pentru casa si pentru tine: mancare, bautura, chestii de rontait, dulciuri, lucruri pentru baie si bucatarie. You know ... the basic stuff. Lucruri care se gasesc saptamanal in cosul meu de cumparaturi.


In cele 56 de saptamani care au trecut, am ajuns printr-un super market de 54. Grosso modo as putea sa zic ca am fost in fiecare saptamana sa fac "aprovizionarea", desi am fost multe saptamani plecat d-acasa.

54 de sesiuni care au insumat 5573 de lei. Rotunjim? 5600 de lei - o medie de 100 de lei pe saptamana. E mult? E putin? Pare putin, avand in vedere ca in general gatesc de maxim 2 ori pe saptamana, mananc mult in oras si serile le petrec in general p-afara.

Dar hai sa vedem ce am cumparat de astia 5600 de lei!

Putin peste 37% din produsele cumparate sunt beri. 237 ca sa fiu mai exact. Nu sunt alcoolic, dar in general am multe seri de filme/sporturi cu prietenii pe la mine. Oricum ieseam destul de bine si fara scuza asta - insemna 0.6 beri baute pe zi.

Surpriza nu a fost procentajul mare de bere din produsele cumparate, ci snacks-urile - 8%. Nu-mi imaginam ca toate saratelele, pufuletii si alte bazaconii sa fie atat de fruntase. Apoi am observat alte ciudatenii. Intre lucrurile cumparate pentru baie si cele pentru bucatarie, exista o diferenta de un singur produs. Aceeasi diferenta se gaseste si intre mezeluri si branzeturi. Poate nu-mi sarea in ochi lucrul asta atat de mult daca nu era vorba de categori complementare. E de studiat putin acest fenomen.

In rest, cam asta pare sa fie "piramida" mea de nevoi! Referitor la ce am scris in postul din 2010, calculele par sa stea in picioare. Cel putin pe mancare sunt off cu vreo 90 de euro, pe care sunt ferm convins ca i-as "recupera" daca as considera si take out-urile si mesele de seara prin oras.

La intretinere sunt dead on. Estimat 70 de euro, real 69.52. Da, am facut o medie a ultimilor 14 intretineri platite (4300 de lei) si rezulta o intretinere medie de 307 lei si ceva maruntis.

Cu o intarziere de 4 ani, pot sa afirm cu tarie ca calculul inca tine domne :)

[later edit] +Vlad Zotta mi-a suflat in casca ca nu am precizat daca sunt pentru o singura persoana sau pentru doua. My bad. Sunt pentru doua. I don't do bere cu arome, dulciuri si sucuri. Cu toate acestea, nu cred ca influenteaza masiv calculul final.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Populare pe blog în ultima săptămână

Cel mai bun covrig din București

Este..

*drumroll*

covrigul cu multicereale de la simigeria Matei! /detaliu mai sus

În mod normal dacă eram pe Facebook aici s-ar fi oprit postarea, dar voi explica puțin dacă tot m-am încăpățânat să pun pe blog.

Recent am început să dau iama cu regularitate prin simigerii pentru că avem vreo 2 apostoli la o aruncătură de noul birou. Săptămâna asta n-a fost zi fără covrigi așa că am căpătat expertiza și autoritatea necesară să emit afirmații ca cea din titlu.

Repetați după mine.

Multi-motherfucka-cereale.

De cel puțin două ori mai bun ca cel cu semințe și e zece ori peste cel cu mac. De susan nici nu vorbesc pentru că ăla n-a fost niciodată altceva decât un compromis pentru cei care se sperie ușor de niște mac între dinți.

Pe bune! ăsta cu multicereale este suspect de bun pentru ceva e făcut industrial la fiecare colț de gură de metrou.

Sigur, am mâncat covrigi mai buni. Mai germani. Mai unși cu toate alifiile. Dar nici unul nu era făcut într-o simigerie de pe stradă. Și cu siguranță n…

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…