Treceți la conținutul principal

10 ani mai târziu de Webstock

Bogdan Epure @ Webstock 2018


Pentru că tot n-am apucat să scriu până acum despre cum a fost ediția aniversară a Webstock-ului, mi-am zis că aș putea să fac o comparație directă cu prima ediție de acum 10 ani. Deschid articolul de pe blog de atunci și mă iau cu mâinile de cap. Atât de mult păr aveam în 2008? Impresionant. Acum să trecem peste și să fim o țâră serioși.

Ce s-a mai schimbat în ăștia 10 ani?

Păi în sfârșit a murit termenul de web 2.0 pe la conferințe. Mai țineți minte când toată lumea lansa previziuni absurde despre ce înseamnă web 3.0 pentru că deja 2.0 era prea învechit? Ei bine, zilele astea lucrurile sunt destul de alb/negre. Ceva cu social, ceva cu influenceri, ceva mobile first și cam atât.

Bloggerii au fost în sfârșit domesticiți și acum toate privirile de la conferință erau ațintite asupra vloggerilor și a altor specii exotice de influenceri. Lucru care, din ce spunea Vali în sesiunea dedicată influencerilor, este extrem de benefic pentru bloggerii ăia care își văd de treabă. Aici trebuie să îl cred pe cuvânt că eu nu mi-am văzut de treaba asta de câțiva ani încoace.

M-a bucurat să văd fluxul de oameni care își rupeau câteva ore pentru prinde ceva din conferință pentru ca apoi să se întoarcă la birou. Cred că numărul total de participanți este unul uriaș față de anii trecuți când lumea parcă avea timp să participe de dimineața până seara.

Premiile Webstock Awards de anul ăsta mi s-au părut extrem de disputate. Multe nume grele și multe bugete mari și-au dorit anul ăsta să urce pe scena de premiere, iar lucrul acesta poate doar să mă bucure și să mă ambiționeze mai mult pentru ediția viitoare de pe 4 octombrie 2019.

Față de anii în care Webstock s-a învârtea confortabil doar în zona de know-how și inspirație digitală, anul ăsta mi se pare mesajul conferinței a fost influențat mai mult de problemele societății actuale decât despre trend-urile industriei. Despre cum zicea Cabral, să facem gășcă pentru că altfel stăm degeaba. Sunt curios cum va interpreta toate aceste mesaje digitalul anului 2019, având în vedere că se anunța unul critic dintr-o varietate de motive atât de business cât și economice.

Și pentru că tot ziceam de business, Radu Ionescu a avut o prezentare despre viitorul agențiilor. Înregistrarea o puteți vedea aici de la minutul 26, dar rezumatul sună cam așa.

Agențiile viitorului vor:

  • Intermedia mai puțin
  • Face mai multă consultanță
  • Vinde soluții, nu ore
  • Lucra pe proiect, nu pe fee
  • Mixa pe know-how intern/extern
  • Renunța la specializări (atl, btl, digital, etc)
  • Specializa pe industrii/tactici
  • Avea o structură plată - fără departamente/șefi
  • Digitaliza cel puțin 50% din procese interne

Sunt schimbări radicale care deja au rădăcini în modul în care agențiile funcționează în acest moment. La prima vedere fiecare punct este suficient să îți dea fiori celor care lucrează prin agenții, dar în general orice schimbare de status quo are efectul ăsta asupra celor implicați.

Ca să nu o mai lungesc mult, a fost o ediție reușită care mi s-a părut că a izbutit să facă totul mai bine. La fel cum ediția din 2017 a fost mai bună ca cea din 2016, care a fost mai bună ca... ați prins ideea.
Și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt dacă aveți câteva ore la dispoziție să treceți prin înregistrările integrale de aici.

La mai bine și mulți ani.

Comentarii

Populare pe blog în ultima săptămână

Cel mai bun covrig din București

Este..

*drumroll*

covrigul cu multicereale de la simigeria Matei! /detaliu mai sus

În mod normal dacă eram pe Facebook aici s-ar fi oprit postarea, dar voi explica puțin dacă tot m-am încăpățânat să pun pe blog.

Recent am început să dau iama cu regularitate prin simigerii pentru că avem vreo 2 apostoli la o aruncătură de noul birou. Săptămâna asta n-a fost zi fără covrigi așa că am căpătat expertiza și autoritatea necesară să emit afirmații ca cea din titlu.

Repetați după mine.

Multi-motherfucka-cereale.

De cel puțin două ori mai bun ca cel cu semințe și e zece ori peste cel cu mac. De susan nici nu vorbesc pentru că ăla n-a fost niciodată altceva decât un compromis pentru cei care se sperie ușor de niște mac între dinți.

Pe bune! ăsta cu multicereale este suspect de bun pentru ceva e făcut industrial la fiecare colț de gură de metrou.

Sigur, am mâncat covrigi mai buni. Mai germani. Mai unși cu toate alifiile. Dar nici unul nu era făcut într-o simigerie de pe stradă. Și cu siguranță n…

Cele mai bune merdenele Facebook meetup

Ca un veritabil explorator culinar, sâmbătă dimineața îmi dădeam întâlnire cu niște prieteni în fața patiseriei cu cele mai bune merdenele din București.

Pontul îl primisem de la cineva de încredere pe zona asta de mâncare așa că tot ce a trebuit pentru a îmi convinge o prietenă însărcinată să vină a fost să zic „cea mai bună merdenea”.  Atât și deja aveam un plan ca a doua zi să ne vedem la 11 undeva pe la Piața Amzei.

Pe hârtie ne anunțaseră 6-7 temerari pentru acest merdenea-facebook-meet, dar până la urmă ne-am strâns doar vreo 4 temerari. Chiar și așa, pentru mine a fost o premieră aceasta degustare semi ad-hoc a street food-ului original: sfânta merdenea.



Patiseria cu pricina se numește Comteia și de fapt este un combo de patiserie cu magazin mixt specializat pe băutură modestă și țigări la bucată.

Pe cei mai slabi de înger probabil că bețivii pașnici din jur îi vor speria și vor traversa pe trotuarul de vis-a-vis, dar exploratorii adevărați sunt răsplătiți cu merdenele excelen…

Brunch în București: RePlace din Cotroceni

Pentru că de când avem bestia mică simțeam că ne-am cam auto-izolat în proximitatea casei, împreună cu mândra am decis să facem ce fac toți oamenii de 30ish de ani prin seriale: să pună bazele unei tradiții în jurul brunchului de duminică cu prietenii.

Zis și făcut, iar duminica trecută ne-am strâns pe la 11:30 la RePlace în Cotroceni (maps) să punem bazele acestei tradiții culinaro-hipstărești. Cred că eram primii lor clienți pe ziua respectivă așa că ne-am putut alege cea mai bună masă din cele 5 pe care mica terasă din spate o are.

Locul e de un chillax contagios și e lesne de înțeles de ce oamenii l-au votat pe pagina celor de la Guerrilla ca fiind cea mai frumoasă terasă din București. În plus, se poate vedea și în poză liga înaltă de hipsterism în care joacă: nici nu au pahare de bere pentru berea la doză pe care o servesc.

Cumva n-ar trebui să nu fiu prea critic cu ei pentru că la origini sunt o cafenea, dar le-am trecut de două ori pragul și de fiecare dată nu aveau fix berea…